Български домати гният на полето, няма кой да ги купи. Държавата търси продоволствена (не)зависимост.

Наскоро познати се чудеха къде в София могат да се купят вкусни домати и ме питаха защо няма българско производство. В нашия квартален магазин домати има за 6.90 лв най-малко, и то от сортове които го докарват предимно на вид, но не и на вкус.

Производители от Сандански смятат да залеят магистрала Струма с тонове пресни вкусни български домати.

През последните 3 години се случва едно и също – в сезона на доматите, когато производителите изкарват продукцията си, изкупната цена пада до 0.80 ст/кг екстра качество, закарани до София. Кое да платиш с тези стотинки по-напред – производство ли, транспорт ли?

„Това е безумие, сигнализира земеделеца.бг биопроизводителка от Сандански. Доматите са основна култура за хората в района. От декар максимум можеш да изкараш 12 тона за годината. Сметнете ги на 0.80 лв за кг. Кое да платиш по-напред – заплати, данъци, осигуровки, консумативи ли? През последната година само има 45% увеличение на всички материални активи в земеделието – сгради, машини, консумативи. Работната ръка е със 100% по-скъпа, но я и няма.  И тук искам да ме цитирате – ромите изглеждат по-добре облечени и самоуважаващи се от нашите зеленчукопроизводители – изморени, обезверени, нямащи средства да си платят разходите. И това е вече няколко години. Отчаянието е пълно. Тъжно е“, коментира производителката.

Според нея проблемът е общ за целия сектор „Плодове и зеленчуци“. Български плодове вече могат да се видят само на картинка, скоро и зеленчуците ще ги последват. Цената на биото не се различава. Производителката казва, че вече ги продава на цената на конвенционалните защото просто няма друг избор. А причината е огромният внос на домати от Полша в сезона, когато на пазара излизат българските. Според нея, решението са лабораторни анализи на границите, резултатите от които да излизат за 24 часа и вносът да се спира при всяко засечено количество неразрешени вещества.

Но засега печеливши са само търговците. Правят се многохилядни в левове конгреси как да станем хранително независими.  Някъде се къса връзката между реалността и приказките.

Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X