Financial Times: Европейските производители на торове може да фалират заради конкуренцията без правила

Сегашната ситуация на европейския пазар се превърна в страничен ефект от санкционната политика на Запада, отбелязва вестникът

Конкуренцията от страна на Русия може да принуди европейските производители на торове да напуснат пазара на ЕС или да доведе до тяхната разруха, пише Financial Times (FT).

„Затрупани сме с торове от Русия, които са много по-евтини от нашите торове по простата причина, че в сравнение с европейските производители, руските купуват природен газ за почти без пари“, казва пред изданието Петер Зингр, главен изпълнителен директор на най-големия производител на амоняк в Германия и доставчик на торове SKW Stickstoffwerke Piesteritz.

Според него политиците са неактивни в тази ситуация, която създава риск от значително намаляване на европейския производствен капацитет и е изпълнена с рискове за продоволствената сигурност на континента. Ръководителят на най-големия производител на селскостопански торове в Норвегия Яра Свейн Торе Холсетер също по-рано предупреди, че Европа е изправена пред зависимост от руските торове.

Както отбелязва вестникът, сегашната ситуация на европейския пазар се превърна в страничен ефект от санкционната политика на Запада. След началото на войната в Украйна много европейски страни ограничиха покупките на руски газ, което доведе до повишаване на цените, но не наложиха ембарго върху доставките на руски торове, за да предотвратят недостига им. В тази ситуация европейските производители на торове, които отдавна се оплакват от предимството в цените на газа, на което се радват руските им конкуренти, се оказаха в още по-неблагоприятна ситуация.

Според статистическата агенция на ЕС Евростат руските производители представляват около една трета от карбамида (карбамид), който страните от ЕС внасят за своите селскостопански нужди. През 2023 г. обемът на вноса на този тор беше близо до рекордно високо ниво.

„Рано или късно всички, най-вероятно ние, ще последваме примера на германския химически концерн BASF, който прекратява дейността си в Европа и разширява производството си в САЩ и Китай“, каза Зингер. В резултат на това, според него, зависимостта на Европа от доставките на торове от Руската федерация и Беларус само ще расте. Крис Лоусън, ръководител на CRU, консултантска компания, специализирана в пазара на торове, заяви пред FT, че е малко вероятно ЕС да се осмели да ограничи вноса на руски торове, спомняйки си за резкия скок на цените през 2022 г. и страхувайки се от влошаване на ситуацията.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X