Тази седмица ще се проведе среща МЗХ-МОСВ, за да се спаси мярка 4.1 за напояване и да се пусне поне с ограничения

В етап, когато земеделските производители са вече   планирали изцяло инвестициите си и само чакаха да бъде обявен приемът по подмярка 4.1 от ПРСР за напояване, МЗХ тепърва се чуди какви действия да предприеме в спешен порядък, за да пусне дори осакатена от ЕК мярката.

И поне частично да задоволи поливните намерения на фермерите.  А и за да не се загубят средства, както това стана по подобен начин с ПВУ.

Засега се чертае екшън план МЗХ тази седмица да се срещне с МОСВ, с което по принцип много трудно работи и да получи закъснели отговори.

То и срещата между двете ведомства е закъсняла, но явно ще трябва да се търси нова стратегия на действие в интерес на напояването.

Засега обстоятелствата показват, че се клони към варианта подмярка 4.1 да бъде пусната по нова процедура, в деформиран вид и с ограничения. Но и това не е сигурно, защото и то ще трябва да бъде изкомуникирано с ЕК, която ни забрани прием за нови поливни площи.

Така или иначе някакво решение по казуса ще трябва да се намери и то скоро, защото много фермери чакаха да подадат заявленията си за обещания от МЗХ прием през юни. Пък, ако не дай Боже не се намери никакво решение, то средствата ще трябва да се пренасочат, за да не бъдат изгубени.

Най-нетърпеливи са обаче земеделските производители, които искат да знаят какво да правят, защото след 2-3 месеца лятото свършва и да се работи ще е по-трудно.

Според браншовите организации, които също не сега научават за скандалната ситуация, в България реално се напояват едва 280 000 дка, а в ЕК имало някаква информация за заложени 5 млн.дка за напояване. Кой изпраща такава информация и как се контактува с ЕК не се знае, но явно и тази изкривена картина също може да е допринесла по някакъв начин за днешната поливна криза в България и риска от пропадане на инвестиции.

До още един ход смята да прибегне МЗХ, явно принудено от сегашната административна  безпомощност. Тоест да се извадят наличните в ДФЗ файлове, които показвали кои са поливните площи у нас и чрез браншовете да се спуснат до фермерите. А фермерите сами да видят дали в районите им попадат площи с казуса за поливност или неполивност, зададен от ЕК. Това ни се струва дилетантско действие, но все пак агроминистър Тахов, който идва от ДФЗ, може и да знае повече с какво се разполага там и как би могло да помогне.

Така или иначе с днешна дата /а вече сме юли месец/ излиза, че работата по подмярка 4.1 за инвестиции те за напояване тепърва стартира, а всички бяха се успокоили, че е на приключване.

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X