През изминалата селскостопанска година Русия е изнесла 68,4 милиона тона зърно, включително 55,9 милиона тона пшеница

През изминалата селскостопанска година Русия е изнесла 68,4 милиона тона зърно, включително 55,9 милиона тона пшеница, според доклада на Руския зърнен съюз, цитиран от Интерфакс. Износът на ечемик се е увеличил до рекордните 6,9 млн. тона, доставките на царевица са се увеличили до 5,3 млн. тона. Директорът на аналитичния отдел на съюза Елена Тюрина припомни, че износът на съюза е 67 млн. тона. През сезон 2022/23 г. износът на зърно възлиза на 60 милиона тона, включително 47 милиона тона пшеница.

През юни тази година износът е намалял с 6,7%, до 5 млн. тона, доставките на пшеница са на нивото от юни миналата година (4,3 млн. тона), докато износът на ечемик е намалял с 26%, до 385 хил. тона – с 41 %, до 325 хиляди тона. Египет стана основният купувач на пшеница през юни, надвишавайки нивото на покупките през юни миналата година с 9,3%. Турция е на второ място, но доставките за тази страна са намалели с 60%. Износът за Саудитска Арабия се е удвоил. Активно търсене имаше и от Алжир, Йемен, Мозамбик, Нигерия и други страни.

Саудитска Арабия остава най-големият купувач на руски ечемик, но обемите на доставките там са намалели с 12%. Иран е намалил покупките с 55%. През юни ечемик е изпратен и за Кувейт, ОАЕ, Либия и Оман.

Иран остава основният купувач на руска царевица няколко месеца подред, но обемите на доставките са намалели с 16% спрямо юни миналата година и възлизат на 195 хил. Тона, Турция зае второ място с покупки от 130 хил. тона, което е трето по-малко от година по-рано, каза Тюрина.

По данни, предоставени от нея на Агроинвестор, 45 фирми износители са експедирали пшеница през юни, докато през миналия сезон те са били 74. Пратките със зърнени и бобови култури са преминали през 40 пристанища, спрямо 48 през предходната година. Пристанището в Новоросийск остава най-голямото, където превозите са се увеличили с 22,8% и са достигнали 1,9 милиона тона, които са намалели с 23,2%, до малко над 1 милион тона – с 35%, до 403,5 хиляди тона, а Азов – със 70%, до 215,7 хиляди тона. Претоварването през Астрахан е намаляло с 12%, до 195 хиляди тона, но в същото време доставките през новото пристанище Висоцки са се увеличили с. 3,8 пъти, до 116 хиляди тона, отбеляза Тюрина.

Коментирайки ценовата ситуация на пазара, тя отбеляза, че цените показват висока конкуренция. Цената на френската пшеница през седмицата се понижи с $2, до $237 за тон, американската – с $5, до $224, руската (FOB Новоросийск) – с $1, до $236 за тон. Според Тюрина отстъпката спрямо европейската пшеница остава минимална – 1 долар на тон. Световният пазар е притиснат от ниските цени на румънското, българското и украинското зърно. „В допълнение, търсенето от големи износители като Египет също се увеличава. Пристигането на нова реколта може да доведе до по-нататъшен спад на цените, което е типично за това време на годината“, добави Тюрина.

Тя също така отбеляза, че цените на производителите на пшеница са паднали средно с 200 рубли през седмицата. на тон на юг, с 280 рубли. в центъра и за 100 рубли. в района на Волга. Средната цена на пшеницата (клас 4, без ДДС) беше 13,3-13,4 хиляди рубли. на тон. В сравнение с началото на миналия сезон цените са се увеличили с 21,8%, достигайки 14,7 хиляди рубли. на тон (с ДДС). „Ситуацията се стабилизира, цените растат в очакване на по-малка реколта. Това е основният фактор“, заключи експертът.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X