SovEkon повиши прогнозата си за реколтата от пшеница в Русия от 80,7 милиона тона на 84,1 милиона тона

Аналитичният център SovEkon повиши прогнозата си за реколтата от пшеница в Русия от 80,7 милиона тона на 84,1 милиона тона. Преразглеждането се дължи на първо място на относително високия добив в южната част на страната, въпреки че се очаква в бъдеще средният добив там да бъде значително по-висок, той ще намалее, особено когато кампанията за прибиране на реколтата се премести в централните и северните райони на Ростовска област, които бяха засегнати от измръзване. Крайният добив, според анализаторите на компанията, ще бъде по-висок от първоначално очаквания, пише Agroexpert.

Второ, прогнозата отразява значително подобрение на метеорологичните условия: навременните дъждове в района на Център и Волга помогнаха на пшеницата да се възстанови от ранните щети, причинени от суша и замръзване. Анализаторите отбелязват и леко увеличение на добивите в Урал и Сибир след обилните валежи в началото на сезона. Също така производствените показатели за всички ключови региони бяха коригирани нагоре: по-специално в южната част на страната реколтата се прогнозира на 33,2 милиона тона в сравнение с 31,5 милиона тона по-рано.

Според прогнозата на Института за изследване на селскостопанския пазар (ИКАР), реколтата от пшеница през този сезон ще бъде 82 милиона тона, генералният директор на ИКАР Дмитрий Рилко казва, че сега добивът в Краснодарския край е над прогнозите, но намалява в тяхната посока. Ставрополският регион все още е под прогнозата на ICAR. „Следователно ситуацията е противоречива“, добави експертът. Според него е рано да се прави оценка на представянето на други региони.

По-рано, по време на годишната среща на Националния съюз на свиневъдите, Рилко каза, че този сезон, според текущите оценки на ICAR, реколтата от зърно ще бъде 128 милиона тона (144,9 милиона тона през 2023 г.). Очаква се реколтата от пшеница в Централния федерален окръг да достигне 17,6 милиона тона (21,3 милиона тона). Поволжието също ще покаже намаление – 18,1 млн. тона (19 млн. тона). В същото време в Севернокавказкия федерален окръг се очаква добър резултат от Ставрополския край – 7,8 милиона тона (7,7 милиона тона). „Има много голяма несигурност в Урал и Сибир – там пшеницата все още е в състояние на занемарена тревна площ и все още може да се случи много“, отбеляза Рилко. По оценки на ICAR реколтата от пшеница в Урал ще бъде 4,2 милиона тона (4 милиона тона), в Сибир – 10 милиона тона (8,9 милиона тона).

Всички тези прогнози обаче ще бъдат преразгледани. Според прогнозите на Руския зърнен съюз реколтата от всички зърнени култури тази година ще бъде 130 милиона тона, включително 85 милиона тона пшеница, но е възможно увеличение.

Краснодарският край приключва жътвата на зимен ечемик – той е засят на 161 хиляди хектара. До момента са ожънати 157 хиляди хектара. Брутната реколта към 2 юли е 1,15 млн. тона. През миналата година в региона са добити 1,057 млн. тона ечемик. Така тази година добивът се е увеличил с 21%, пише Интерфакс.

Независимият експерт по зърнения пазар Александър Корбут смята, че е твърде рано да се правят прогнози за реколтата. „Трябва да изчакаме, докато жътвата навлезе в по-активна фаза. Може да има още много чудеса. Съответно има рискове“, обяснява той.

В публичното пространство няма официална статистика за хода на кампанията за прибиране на реколтата, но според постъпващата информация добивите от зимни култури в Ставрополския край са на много добро ниво. В Ростовска област реколтата е по-ниска от миналата година, в Саратовска област все още е на нивото от сезон 2023/24 г., но прибирането на реколтата там тепърва започва. Големият въпрос обаче е какво ще се случи в Черноземието, добавя експертът.

„Росстат публикува данни за загубата на зимни култури – 4,8% (в селскостопански организации). Това е много добър показател, въпреки че имам известни съмнения относно това. За получаване на субсидии има изисквания за запазване на посевните площи, но получателите са повече сред земеделските организации. Ако нямат възможност да се осигурят и искат да получават субсидии, тогава тези площи може да се изкривят“, коментира Корбут пред Агроинвестор.

В края на юни министърът на земеделието Оксана Лут каза, че 16 региона са започнали прибирането на реколтата: въпреки трудните метеорологични условия през този сезон работата върви с ускорени темпове – тогава са били ожънати 1,5 милиона хектара, 6,2 милиона тона зърно е прибрано, добивът е на нивото от предходната година. Според прогнозата на земеделското ведомство реколтата от зърно тази година ще бъде 132 млн. тона и тази прогноза все още не е ревизирана.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X