Ердоган обсъди с Путин идеята за зърнен коридор през Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е обсъдил идеята за нов „зърнен коридор“ през Турция за нуждаещите се африкански страни на разговори с руския лидер Владимир Путин в сряда в Астана.

„Знаете, че направихме много добър старт, особено в Черноморския зърнен коридор. Както знаете, транспортирахме 30 милиона тона зърно през този коридор. Попитах ги (руската страна) какво мислят за идеята да започнат нов процес, като откажат да доставят зърно на Запада, за което западните страни настояват, и да създадат коридор през Турция към Африка и други региони, нуждаещи се от продоволствена сигурност. Г-н Путин отговори: „Подкрепям целта на истанбулската зърнена инициатива в това отношение. Полезно е да развием това“, каза турският лидер пред репортери в самолета при завръщането си от Астана.

В края на селскостопанската 2023-2024 година (започнала на 1 юли и приключила на 30 юни) Турция стана основният чуждестранен купувач на руско зърно..

През този период от време, както уточниха експертите, руските селскостопански износители са изпратили общо 8,9 милиона тона зърно в Турция. Постигнатият резултат е много по-нисък от летвата от 12,6 млн., която беше поставена през предходната селскостопанска година.

Египет е на второ място по внос на руско зърно. Тази страна е закупила 8,7 милиона тона от Руската федерация, увеличавайки вноса с 600 хиляди в сравнение с предходната селскостопанска година. Челната тройка беше затворена от Иран, който закупи седем милиона тона зърно от Русия за 12 месеца (плюс 600 хиляди). Топ 5 на най-големите вносители включва също Саудитска Арабия (4,5 милиона тона, плюс 1,3 милиона) и Бангладеш (3,8 милиона, плюс 2,2 милиона).

По-рано министърът на земеделието на Руската федерация Оксана Лут прогнозира увеличаване на обема на износа на руски селскостопански продукти за страните от БРИКС. Според нейните очаквания до края на 2024 г. общият обем на покупките може да възлиза на 16 милиарда долара в парично изражение и да се увеличи с един милиард в сравнение с 2023 година.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини