Очакват се наднормени температури до 11 юли

През следващата седмица агрометеорологичните условия отново ще се определят от наднормени температури и относително сухо време, посочва прогнозата на от НИМХ на Дукена Жолева.

Падналите валежи в началото на юли са били неравномерно разпределени. Валежи със стопанско значение над 20 литра на квадратен метър са регистрирани на места в районите на Русе – 26 l/m², Ст.Загора – 21 l/m² и Сливен – 23 l/m².

В част от южните райони почвените влагозапаси в 50-сантиметровия слой са напълно изчерпани

Такива са районите на Любимец, Пловдив и Пазарджик, което ще налага през следващия период прилагане на повишени поливни норми при пролетните култури.

При царевицата ще протичат различни фази – изметляване, цъфтеж на метлицата, изсвиляване и наливане на зърното при ранните хибриди.

При слънчогледа ще се осъществява цъфтеж, оплождане и формиране  на семената.

Прогнозираните екстремно високи максимални температури в края на първата 10-дневка на юли, на места до 38-39 градуса по Целзий, ще имат неблагоприятно въздействие върху цъфтежа и оплождането при пролетните и зеленчукови като домати, пипер, краставици, тиквички от късното полско производство.

Вероятност за превалявания и подобрение на условията за развитие на земеделските култури се прогнозира чак в края на периода.

Метеорологичните условия през следващия период ще ограничават развитието на редица гъбни болести с изключение на

брашнести мани по овошките, лозите и зеленчуковите култури

Прогнозираното относително сухо и горещо време през повечето дни от периода ще бъде предпоставка за увеличение на популационната плътност на акарите.

В ябълковите насаждения трябва да се следи за плътността на червения овощен акар – най-опасният от всички видове акари.

Жътвата на пшеницата ще приключва в условия на повишена пожароопасност.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини