И през следващата седмица горещото и сухо време ще стресира културите

През следващия 7-дневен период съществена промяна в агрометеорологичните условия в страната не се очаква. Развитието на земеделските култури ще протича при горещо време и задълбочаващ се недостиг на почвена влага, се посочва в прогноза на агрометеоролога от Националния институт за метрология и хидрология (НИМХ) Дукена Жолева. На много места в полските райони се прогнозират екстремно високи максимални температури над 39-40 градуса по Целзий. Тези стойности,в съчетание с ниската атмосферна влажност ще бъдат предпоставка за топлинен стрес, нарушен воден баланс и повреди по земеделските култури: листни пригори, намалена фертилност на полена, стерилност при зеленчуковите култури, недобра озърненост на кочаните при по-късните хибриди царевица..

През периода валежи със стопанско значение не се очакват и от повишени поливни норми ще се нуждаят не само по-късните пролетни и зеленчукови култури, но и овошките и лозите, при които протича наедряване на плодовете.

През втората 10-дневка на юли при царевицата отглеждана при поливни условия, в зависимост от ранозрелостта на хибридите ще се наблюдават различни фази. При ранните хибриди ще протича наливане на зърното и фаза млечна зрелост. При по-късните хибриди царевица ще се наблюдават различни фази: изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване – фази, критични по отношение на влагата в почвата. При слънчогледа ще протича цъфтеж, оплождане и наливане на семената.

През периода метеорологичните условия ще ограничават развитието на редица гъбни болести с изключение на брашнестите мани по зеленчуковите култури, овошките и лозите. При необходимост растително защитните пръскания трябва да се извършват през ранните часове от деня при температури под 25 градуса.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини