88 млн. € помощ за опазване на редки породи животни дават в Гърция

В Гърция има много местни породи селскостопански животни, някои от които са редки и малко познати на широката общественост. Това са говеда, овце, кози, свине, коне, с уникални характеристики, застрашени от индустриализацията на животинската продукция и от изчезване.

Те се характеризират с устойчивост на неблагоприятна среда, способност за живот на бедни, безплодни земи, устойчивост на болести и нашествия, способност за оцеляване с ограничено количество храна и вода, както и лекота на управление.

Поради дългосрочната адаптация към територията, която обитават, тези животни развиват специални характеристики и качества, като добро здраве, качествено развъждане.

Следователно те могат да се използват в производството на уникални местни продукти, с висока хранителна стойност, ценени от потребителите на гръцкия и световния пазар, в екотуризма, агротуризма и др.

Поради тази причина местните гръцки породи животни са от голямо икономическо значение не само на местно, но и на национално ниво.  Отглеждането на редки гръцки породи селскостопански животни се субсидира с национални и европейски финансови средства.

Тяхното опазване, опазването на генетичния материал и опазването на животинските генетични ресурси са от първостепенно значение за местните общности и националната икономика, тъй като тези породи са в основата на производството на традиционни продукти, в райони без замърсяване, с екологосъобразни методи.

Недостатъкът на местните породи, които са застрашени от изчезване, са ниските им добиви, които водят до загуба на доходи за техните животновъди.

По този начин животновъдите често заменят на тези породи с други по-ефективни породи или неконтролирани кръстоски, за да увеличат добивите.

За опазването им Министерството на развитието на селските райони и храните на Гърция чрез Стратегическия план на Общата селскостопанска политика 2023-2027 г. пристъпи към Интервенция P3-70-1.5 „Опазване на застрашени местни породи селскостопански животни“, като бюджетът се очаква да достигне приблизително 88 милиона евро. евро.

Ангажиментите на бенефициентите са започнали от 21 май съгласно предварителната публикация на интервенцията и намерението на Министерството на развитието на селските райони и храните е издаването на поканата да приключи възможно най-скоро.

Чрез Интервенцията всяка година се подпомагат развъдчици на редки породи, за да се компенсира загубата на доходи, причинена от опазването на местните породи.

Максималният интензитет на помощта включва разходите за отглеждане на мъжки разплодни животни в съотношение едно мъжко животно за всеки петнадесет женски разплодни животни.

Максималният размер на помощта се изплаща, ако се спазва съотношението 1 мъжки: 15 женски разплодни животни. В противен случай размерът на помощта се намалява с 23 EUR на животинска единица.

По-конкретно, за женски говеда на възраст над две години, с поддържането на съотношението един мъжки на петнадесет женски, помощта годишно достига 394 евро, докато без да се поддържа съотношението, тя достига 371 евро.

Овцете и козите се подпомагат с 449 евро, ако се запази горното съотношение, в противен случай земеделският производител ще получи 426 евро.

Що се отнася до свинете майки, помощта за единица добитък възлиза на 616 евро при запазване на съотношението 1 мъжки на 15 женски и пада до 593 евро, ако не се запази горното съотношение.

И накрая, мъжките и женските еднокопитни животни на възраст над шест месеца се подпомагат с 629 EUR и се намаляват с 23 EUR, а именно до 606 EUR, ако съотношението от един мъжки на петнадесет женски не се запази.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини