Пшеницата поевтиня до най- ниското си ниво от април насам

Тенденцията за срив в цените на пшеницата на международните пазари продължи и в началото на седмицата. В понеделник например цените на пшеницата в Париж паднаха под границата от 215 евро за тон. Причината за настоящия срив на пазарите е последния доклад на американския департамент по земеделие (USDA) в който експертите повишиха оценката си за глобалната реколта от пшеница с 6 млн. тона.

Днес контрактите на пшеницата в Париж се търгуваха при 214 евро за тон, което е спад с 6 евро в сравнение с края на миналата седмица. Така цената на пшеницата се срина до най-ниското си ниво от месец април насам. Освен това към момента пазарите се намират под натиск от новата реколта в страните от Черноморския регион, слабото търсене и ниските експортни цени на руската и украинската пшеница.

На обратния полюс е пазара на царевица, на който се засилват опасенията за по-слаба реколта от царевица на Балканите и в Черноморския регион. Това задържа за сега срива в цената на фючърсите на тази култура. Въпреки това спрямо края на миналата седмица августовските контракти на царевицата се търгуваха при 212,75 евро за тон, което е понижение с 4 евро. Цената на фючърсите от новата реколта е 206 евро за тон. (-3 евро)

На пазара на рапица също продължи тенденцията за спад в цените най-вече заради информациите от Канада за благоприятните климатични условия за развитие на посевите в основните производствени региони на страната. Цената на контрактите от новата реколта се понижиха с 6 евро до 468,50 евро за тон.

Според метеоролози Европейския континент остава разделен по диагонал между север и югоизток. Така в западните части на континента времето продължава да е влажно и нестабилно, което се отразява благоприятно най- вече на царевицата, но влошава качеството и количеството на реколтата от зимните култури.

В Източна Европа продължава да господства сухо и горещо време, което води до бързо развитие на посевите със зимни култури, но силно влошава състоянието на посевите с царевица.

Фючърсите на пшеницата в САЩ регистрираха спад с 13 цента до 5,73 долара за бушел а контрактите при царевицата се повишиха с 4 цента до малко над 4 долара за бушел, докато соята поевтиня с 16 цента до 10,94 долара за бушел.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини