Важни препоръки за опазване на земеделските земи и реколтата от пожари

Внимание! И стъклена бутилка може да предизвика пожар

Малки грешки създават голяма опасност от пожари в земеделски земи, които нанасят огромни загуби за земеделските и селскостопанските производители.

За недопускане на такива произшествия, от дирекциите “Пожарна безопасност и защита на населението” в страната обръщат внимание за абсолютната законова забрана за изгаряне, както на стърнища, така и на различни растителни отпадъци в земеделските земи по силата на Закона за опазване на земеделските земи.

Не палете никакъв огън на открито във ветровито време

 Защото, дори и огънят да ви се струва далечен, това е  предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици, което може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня.

Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват

пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти

.
Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.

Особена е отговорността за недопускането на пожари

на председателите на кооперации, собствениците и ползвателите на селскостопански земи

както и на кметовете на населените места.

Не се допуска паркиране и ремонтиране на земеделска и транспортна техника в и в близост до  зърнени масиви

   Повишена пожарна опасност крие и небрежното пушене. Хвърлянето на неугасени фасове може да породи запалителния ефект на бомба.

Не изхвърляйте фасове от автомобилите, с които преминавате покрай или през земеделски засяти участъци.

Не бива да се изхвърлят и стъклени бутилки

  – защото дефекти по тях могат да имат ефектът на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци.

Не забравяйте, че от запалвания в земеделските земи, пасища и др., много често пожарът се разпространява изключително бързо в горите!
А горските пожари имат свойството да се  разпространяват бързо на големи площи в пресечени местности и труднодостъпни за противопожарната техника места.

Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са фактори, които бързо усложняват пожарната обстановка.

Характерно за горските пожари е това, че фронтът на пожара често променя посоката си вследствия на вятъра и турболентните въздушни течения при пожар.

Поради това за ликвидирането им се изискват значителни сили и средства.

Пожарната статистика показва, че едва в 1% от случаите горските пожари се причиняват от мълнии, а в останалите 99% причина за огнените бедствия е била човешката небрежност.

Особено бдителни по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да сме и в близост до залесени площи.

Горската постеля от изсъхнали листа и треви е леснозапалима дори от сравнително слаби източници на запалване с краткотрайно действие като например хвърлена негоряща кибритена клечка, което допринася за бързото разпространение на горенето.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини