Трагикомично: Пореден втори фалстарт на подмярка 4.1 за напояване

Във връзка с текущото, второ подред, обсъждане на подмярка 4.1 за инвестиции в напояване по ПРСР 2014-2020, пуснато от МЗХ, отново става ясно, че фаловете май продължават.

Разбираме, че с писмо от Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ до аграрното ведомство браншовата организация много категорично се противопоставя да бъде пуснат прием на подмярката в сегашния й публикуван вид за обществено обсъждане.

Като много сериозен проблем асоциацията посочва предвиденото в условията за кандидатстване изискване, което гласи, че инвестициите за напоителни системи, свързани с нетно увеличаване на напояваните площи, не са допустими. Тук обаче ще напомним, че става въпрос за същото МЗХ, с което според НАЗ се работеше в перфектен професионален синхрон, а представители на организацията не излизаха от министерските кабинети.

Защо НАЗ не е доволна и възроптава сега?

Защото след като в сайта на „Напоителни системи“ ЕАД беше качена информацията за ЕКАТТЕ, масиви и имоти, които попадат в регистъра на поливните площи и при които е допустима инвестицията, много земеделски стопани направили проверка и установили, че всъщност никои от потенциалните кандидати с проектна готовност не попадат в обхвата на регистъра на поливните площи.

По тази причина НАЗ изцяло се обявява против стартирането на подмярката в този й вид, гласящ, че инвестиции, свързани с нетно увеличение на площите не са допустими.

Според НАЗ като следствие това ще е причина за намален интерес към подмярката и съответно може да доведе до риск от загуба на средства.

НАЗ още напомня на МЗХ, че според чл. 159 ал.3 от Закона за водите приетите Планове за управление на речните басейни-ПУРБ, трябва да се прилагат до приемането на актуализирани планове.

Демек, МЗХ или не е съобразило дали дава в пакет цялата необходима документация в ЕК, или  което е по-вероятно му липсва  като подаден документът за актуални ПУРБ, който трябва да докаже, че е  адекватно изискването да няма нетно увеличение на поливните площи.

Ама то пък, което и от двете да е…фалът на ведомството е пълен и завършен.

А зърнопроизводители, които са подготвили документи за кандидатстване и имат проектна готовност за втори път остават на сухо.

Което означава, че грешката трябва да се оправя, ако може, и подмярката да се пуска за обществено обсъждане от МЗХ за трети път.

Не му върви на напояването в България, и това е. Очакваме развоят. Въпреки, че пишем по въпроса отдавна и предупреждаваме, че точно така ще стане. Но след като не се вземат мерки навреме, пак не е страшно. Парите няма да останат, фермерите вече чакат втори транш на „украинската помощ“, че и де минимиси искат.

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини