Защо НАЗ се забърза да иска оставката на зам.-министър Таня Георгиева

Трусовете в земеделския сектор зачестиха, а днес вече се превърнаха в земетресение. В днешния ден НАЗ изпрати толкова мейли до аграрните медии, колкото за година не беше писала асоциацията. С единия от тях поиска оставката на един зам.-министър.

Вярно е, че днес само нашият сайт написа за проваленото за втори път обществено обсъждане на подмярка 4,1

от ПРСР 2014-2020, с което условията за кандидатстване са разписани така, че както установили зърнопроизводителите, нито един от тях не можел да отговори на тези условия и да кандидатства.

Но…какво друго освен това не харесва вече НАЗ

и стигна до искане на оставка на зам.-министър Таня Георгиева?

Ето какво!

Според НАЗ земеделски производители от месеци наред недоволствали заради редица неуспехи в работата на ресорния зам.-министър, които водели до сериозни загуби и рискове за селскостопанския сектор.

Зам.-министър Георгиева демонстрирала системна неспособност за справяне с професионалните си ангажименти, както и липса на воля, мотивация и активност за осигуряване и запазване на финансови средства за селскостопанския сектор.

Като най-съществени слабости са посочени следните:

Загуба на средства в размер на 100 млн. лв. за инвестиции

Провален прием по процедура „Инвестиции, свързани с ефективно управление на води в земеделските стопанства“ с бюджет 99.7 млн. лв. по компонент „Устойчиво селско стопанство“ от Национален план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Същевременно не са защитени и прехвърлени определените за приема средства към реализирания прием в края на 2023 г. прием по процедура за  „Инвестиции в технологична и екологична модернизация“ от инвестиция  „Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство“, при който е отчетен висок интерес.

  • Неуспех с инвестициите за напояване

Планираният прием, наречен „Целеви прием за проектни предложения за повишаване на ефективността при потреблението на вода в селското стопанство“ по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“  от ПРСР 2014-2020 г. не отразява реалните инвестиционни намерения на земеделските производители от редица браншове, което води отново до риск от безвъзвратна загуба на средства.

  • Липса на компетентност по бюджетиране

Неадекватно бюджетиране на средствата за подпомагане по Кампания 2023 г. по интервенциите „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“, „Допълнителното преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост“ и по схемите за климата, околната среда и хуманното отношение към животните (еко схеми). Това е довело до  неправомерно санкциониране и неизплащане на средства на кандидати по еко схемите.

  • Бездействие по отношение на стартиране на инвестиционни интервенции

От стартирането на прилагането на Стратегическия план за развитие на селските райони през януари 2023 г. не е стартирал прием по нито една от инвестиционните интервенции по плана и земеделските производители са лишени от подпомагане за инвестиции в трудни в пазарно и климатично отношение периоди.

  • Липса на комуникация с бранша

Професионалният неуспех в управлението на ресорния заместник-министър се дължи до голяма степен на липсата на ефективна, прозрачна и навременна комуникация със земеделския бранш.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини