Важно: До 28 ноември 2025 трябва да се регистрират кладенци, сондажи, герани

Срокът повече няма да се удължава

 Юридическите лица и гражданите, които са собственици на водовземни съоръжения за подземни води – кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и др., трябва да знаят, че

до 28 ноември 2025 г. могат да ги регистрират

 в съответната Басейнова дирекция за управление на водите.

На регистрация подлежат съществуващи водовземни съоръжения, в това число кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и други, както следва:

  • Съоръжения за собствени потребности, използвани от гражданите в бита (чл. 43, ал. 2 от Закона за водите), които до 27.11.2018 г. не са вписани в регистрите, съгласно изискванията на Закона за водите.
  • Съоръжения за стопански цели, използвани от фирмите, изградени до 23 декември 2016 г. и които не са вписани в регистрите, съгласно изискванията на Закона за водите.

Заявленията за регистрация на водовземните съоръжения се подават/изпращат в Централния офис на БДДР в град Плевен, ул. „Чаталджа“ №60, по удобен за заявителя начин – може чрез лицензиран пощенски оператор, в това число куриерска фирма, чрез Система за сигурно електронно връчване, или личнона гишето за административно обслужване на БДДР на адрес град Плевен, ул. „Чаталджа“ №60.

Подава се заявление по образец РГ2, което

може да стане по-лесно и чрез съответния кмет на община, кмет на район, кмет на кметство

или кметския наместник по местонахождението на кладенеца.

Кметовете и кметските наместници издават входящ номер за всяко постъпило заявление и на всеки 14 дни предават на съответната басейнова дирекция постъпилите в този период заявления.

Такса за регистрация на водовземни съоръжения за собствени потребности не се заплаща.

Редът и начинът за регистрация но нови водовземни съоръжения не се променя.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини