Земеделските стопани, засегнати от сушата в Румъния, ще бъдат компенсирани с между 200 и 250 евро/ха

Министерството на земеделието и развитието на селските райони на Румъния постоянно следи състоянието на районите, засегнати от засушаване, и е направило първите разчети за площта, засегната до момента от липсата на вода. Министърът на земеделието Флорин Барбу обяви, че обмисля да изплати на фермерите средна сума между 200 и 250 евро на хектар.

Министърът на земеделието Флорин Барбу обяви днес, понеделник – 15 юли, за първи път за предаването „Агростратегия“ по TVR 1, че тази година земеделските стопани, които имат засегнати от суша райони, ще получат обезщетение в размер на 200 и 250 евро на хектар.

Каква площ от култури е засегнала сушата

Земеделският министър обясни какво е състоянието на констатациите по отношение на засегнатите от суша площи и какъв брой хектари са засегнали липсата на вода.

„На есенните култури вече имаме комисиите за извънредни ситуации, площите не са много големи, говорим за почти 100 000 хектара бедствие за есенните култури. За пролетните култури в момента съм в тесен контакт със земеделските дирекции, с всички кметства в страната, които правят тези комисии по извънредните ситуации, има засегнати райони и искам да ви кажа, че от нашите разчети и от теренните пътувания,  инспекторите от земеделската дирекция и всички териториални институции на земеделското министерство вече имат оценка. Мисля, че до септември степента на щетите ще достигне някъде около два милиона хектара  царевица и слънчоглед. Това е първата ни оценка. Разбира се, комисиите за извънредни ситуации трябва да изготвят тези доклади за компенсациите“, каза Флорин Барбу в предаването „Агростратегия“ по TVR 1.

„Имаме задължението, на първо място, трябва да предприемем радикални мерки, започвайки от вчера, така да се каже, за земеделските стопани, защото това е третата година на суша в Румъния. (…) Трябва да плащаме бедствия на земеделските стопани. Аз, заедно с министъра на финансите, имам задължението да идентифицирам тези суми, защото, както казах, можем да имаме почти два милиона хектара както есенни култури, така и засегнати пролетни култури, а румънските фермери трябва да бъдат подпомогнати през този период, и моето задължение като министър на земеделието и на  министър на финансите е да намерим необходимите суми за плащане“, каза той.

Какви суми могат да получат фермерите
Земеделският министър направи и разчет за сумите, които стопаните биха могли да получат като компенсации за засушаване. „Мисля, че една сума за общата засегната площ средно би била някъде между 200 и 250 евро на хектар, за да бъде реалистично, за да може да се помогне на румънските фермери. Това е финансово усилие, но трябва да защитим нашите земеделски стопани. Трябва да защитим земеделските стопани, защото много земеделски стопани са в райони, където няма напоителни системи и третата поредна година на суша води до загуба на всяко дружество и, разбира се, следва следващата стъпка на несъстоятелност и фалит. Не искам като министър на земеделието, по време на моя мандат, да виждам компании, които изпадат в несъстоятелност“, показа още Флорин Барбу в предаването „Агростратегия“.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини