Стойността на пашата като инструмент за предотвратяване на горски пожари

Пашата е от жизненоважно значение за предотвратяване на горски пожари, намаляване на натоварването с лесногоряща маса, модифициране на растителността и подпомагане на възстановяването на екосистемите. Тя намалява запалимите материали и подпомага биоразнообразието и икономиките в селските райони. Интегрирането на пашата в управлението на горските пожари повишава устойчивостта на системите срещу бедствия. Как работи пашата в проекти, подкрепяни от ЕС.

Как работи пашата за предотвратяване на горски пожари

Освен това, пашата може да доведе до промени в растителната общност,  благоприятствайки тези видове, които са по-малко склонни да се запалят. Например, пролетната паша може да намали инвазивните едногодишни треви и да насърчи развитието на местните видове. Тази промяна във видовете растителност и общото намаляване на лесногорящата биомаса може да намали интензивността и скоростта на горските пожари, което прави пасищата по-малко склонни да се запалват  и пожарите по-лесни за управление, ако се появят.

Необходимо е обаче пашата да се приспособи към товароносимостта на екосистемата. Прекомерната паша може да доведе до деградация и загуба на биологично разнообразие, подкопавайки екологичното равновесие и здравето на ландшафта. Поради това устойчивите практики за паша следва да бъдат внимателно управлявани, за да се предотврати прекомерната паша и да се гарантира, че ползите за предотвратяването на горски пожари и здравето на екосистемите се запазват.

Включването на пашата в управлението на горските пожари, включително в горите, заедно с други природни и традиционни стратегии като контролирано опожаряване, предлага естествен и устойчив подход за предотвратяване на горски пожари. Освен това устойчивата паша подпомага управлението на тревните местообитания, които са домакин на биологично разнообразие, което е от решаващо значение за възстановяването на екосистемите след пожари.

Пашата като устойчиво решение

В няколко района в Испания и Португалия фермерите пасат добитъка си в стратегически определени зони за прекъсване на пожарите. Тази паша намалява количеството растителност, което потенциално би могло да се запали, като по този начин намалява вероятността от горски пожари по време на екстремни метеорологични условия. Целта на този подход е да се „поддържат“ райони, които вече са изчистени от дървесна покривка, така че да действат като естествени буфери за пожарите.

Подкрепен от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), проектът допринесе за възстановяване и поддържане на занемарени ивици за пожари, разчистване на мъртва дървесина и изтъняване на високорискови дървета. Резултатите включват разчистване на 2,29 хектара гори, възстановяване на 5,82 хектара противопожарни ивици и създаване на допълнителни площи за хранене на добитъка. Този двоен подход подкрепя здравето на екосистемите и намалява рисковете от бъдещи пожари. 

Проект GrazeLIFE

Друг добър пример е проектът GrazeLIFE, подкрепен от Европейската комисия, който показа, че пашата може да създаде естествени буфери за пожари и петна от по-къса, по-малко гъста растителност, като по този начин прекъсне безпрепятственото движение на огъня, от което пожарите се нуждаят, за да се разпространят бързо. Освен това пашата влияе върху състава на растителните видове, като благоприятства тези, които са по-малко склонни към запалване или с по-ниска запалимост, което спомага за намаляване на интензивността и скоростта на горските пожари.

Проект LIFE Монсерат

Проектът LIFE Montserrat, разположен в планинския район Монсерат в Каталуния, Испания, имаше за цел да подобри устойчивостта на горите и биологичното разнообразие чрез мерки, основани на екосистемите, по-специално с акцент върху управлението на пашата. Покривайки 42 487 хектара, с 64% гори и значително включване в мрежата „Натура 2000„, регионът е изправен пред повишени рискове от горски пожари поради натрупване на леснозапалима биомаса и изменение на климата. Проектът е изпълнил цялостен холистичен план, интегриращ паша и възстановяване на горите в значителна площ. Постиженията включват намаляване на гъстотата на горите, възстановяване на откритите местообитания и създаване на животновъдни единици. Пашата ефективно ограничи разпространението на горските пожари, засили биологичното разнообразие и подкрепи местните икономики. Проектът също така успешно тества контролираното изгаряне, насърчавайки устойчивото управление на земята и социално-икономическия растеж в региона.

Как държавите-членки и регионите могат да се възползват

Държавите членки и регионите могат да включат пашата като част от своите стратегии за предотвратяване на горски пожари, като я интегрират в своите програми за управление на горите и развитие на селските райони. Държавите членки могат да разработят набор от различни интервенции в подкрепа на такива практики и да заделят част от бюджета на ОСП за конкретни пасищни системи. Подкрепа за животновъдните стопанства за преживни животни може да бъде предоставена чрез мерки, свързани с подпомагане на доходите, екосхеми, агроекологични интервенции и политики за развитие на селските райони.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини