В МЗХ: Пълна е кашата с плащането на еко схемите

Може да се каже на земеделските производители, които очакват останалите си финансови средства за изпълнение на еко схемите, че ще трябва да почакат, защото бъркотията е пълна.

Интересно е да видим какво ще стане със стъпките за изплащане, след като знаем, че немалко земеделски стопани останаха без пари, но сега пари няма, както писахме преди известно време.

Да припомним какво се бяха разбрали на една от срещите си МЗХ и Националната асоциация на зърнопроизводителите-НАЗ.

За да се излезе преди две седмици от ситуацията земеделският министър Георги Тахов им предложи

първо да се платят останалите еко схеми

и после да се види колко бюджет ще остане, ако въобще остане, за отделните казуси на фермери, които не са получили средствата си за намаляване на пестицидите и още две мерки.

Днес някои специалисти от МЗХ под сурдинка  признават, не публично разбира се, че са твърде много проблемите както с търсенето на остатъчен бюджет за еко инициативите, така и за препаратите за растителна защита – става дума за тези от първа и втора група.

Не било лесно да се установи кои ПРЗ са били използвани по предназначение от фермерите

защото при препаратите бяха направени ненавременни промени…И то промени на групите ПРЗ от първа и втора група, което стана след началото на прилагане на схемите.

Така че тепърва ще трябва да се търси пресечната точка на правилната употреба и евентуалната злоупотреба с тях от някои земеделски стопани.

На този мъглив фон въобще не е ясно нито на МЗХ, нито на останалите как ще се излезе с мотивиран отговор спрямо фермерите, останали без пари.

БАБХ също би трябвало да излезе с отговори!

Диана Ванчева

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини