Експерт прогнозира увеличение на цените на зърното заради проблеми с Панамския и Суецкия канал

Рекордното производство на зърно в света ще запази цените му на ниско ниво, но ситуацията може да се промени, по-специално поради евентуално намаляване на засетите площи и сериозни затруднения с преминаването на кораби през Панамския и Суецкия канал. Това мнение изрази Акио Шибата, водещ експерт на Япония по търговия със зърно, президент на Института по природни ресурси и хранителни проблеми.

Той отбеляза, че към момента негативното влияние на търговския хаос по време на пандемията, сушата в Северна Америка и украинските събития на практика е изчезнало на пазара на пшеница, царевица и соя. Към средата на април, каза експертът, цените на тези култури паднаха под нивото от февруари 2022 година.

Предисторията на това е много богато предлагане на пазара. Според Министерството на земеделието на САЩ от втората половина на 2023 г. до първата половина на 2024 г. световното производство на зърно е достигнало най-високото ниво в историята, възлизащо на повече от 2,8 милиарда тона. В същото време обемът на световната търговия със зърнени култури е само 500 милиона тона.

„Смята се, че ситуацията продължава да допринася за ниските цени на пазара“, смята експертът. – В САЩ няма проблеми с времето през сеитбения период, а Русия, както мнозина смятат, ще продължи да доставя пшеница изобилно на ниски цени. Изненади обаче са възможни.“

Панамският канал става плитък, Суецкият канал е под обстрел

Според експерта ниските цени карат фермерите в САЩ да намалят площите с пшеница и царевица тази година. „Има и друг тревожен момент: от втората половина на миналата година започна ограничаването на потоците на трафика през такава важна артерия на световната търговия като Панамския канал. – каза експертът. „Това се дължи на ниското ниво на водата в две изкуствени езера, които доставят вода на този маршрут, по който преди това минаваха около 13 хиляди кораба годишно“.

В миналото средно по 36 заявления на ден са подавани за трафик през Панамския канал. „Въпреки това от юли миналата година са наложени ограничения заради недостиг на вода“, каза експертът. – От февруари 2024 г. те бяха затегнати и започнаха да приемат само по 18 заявления на ден за преминаване през Панамския канал. Ако все още има много малко дъжд в района, тогава ограниченията, според японското посолство в Панама, могат да бъдат допълнително засилени. През последното тримесечие на 2023 г. 38% от износа на соя и царевица от САЩ е преминал през Панамския канал, през същия период на 2024 г., отбеляза експертът, този обем е спаднал до 6%.

От друга страна, припомни експертът, поради обстрела от бунтовното йеменско движение Ансар Аллах (хутите), трафикът по друг важен транспортен маршрут през Суецкия канал също е сериозно ограничен.

Този маршрут преди това представляваше три четвърти от всички световни доставки на пшеница и царевица. „Въпреки това още в края на декември миналата година трафикът през Суецкия канал е намалял с една четвърт в сравнение със същия период на 2022 г.“. – каза експертът. Увеличаването на разходите за транспорт по други маршрути, според него, в бъдеще може да тласне нагоре цените на зърното.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини