В Аридеа, Алмопия се намира най-големият биоразсадник на Балканите

Във време, когато селскостопанското производство е застрашено от климатичната криза и селското стопанство е изправено пред несигурността на следващия ден, надеждата се отглежда в разсадник в Гърция

В Аридая, провинция Алмопия, агрономът Димитрис Мачеридис посвещава своите знания и сили, за да върне много култури към естественото им производство. Без торове, пестициди и генетично модифицирани семена. Успехът на начинанието му се доказва от интереса на фермерите да се върнат към традиционното земеделие с модерни средства.

През 2005 г. с малък капитал започва да вярва в бъдещето на земеделието. „Всички трябва да разберем, че гръцкото земеделие може да съществува само с качество и идентичност“, подчертава той. Когато произвеждаш нещо, което расте само на твоето място, тогава продуктът е уникален и не зависи от цените на борсовия пазар„.

Гръцкото земеделие не може да се конкурира със свръхпроизводството на други страни, то е „гурме“ земеделие. Трудността се състои в убеждаването на фермерите да възприемат новото, но всъщност толкова старо мислене. Но процесът е успешен. Вече 1500 производители от региона закупуват своите разсади от разсадника на Мачеридис и произвеждат биологична продукция.

Разсадът трябва да идва от биоразсадник и да има всички документи, които пазарът изисква, за да може да отговори на правилата.

Сътрудничеството със земеделските производители не приключва с доставката на растенията, то започва с нея. Грижата и постоянното актуализиране на информацията е двустранна връзка.

Отвореносттта на селското стопанство и качеството на продуктите е бъдещето. По друг начин те не могат да издържат на натиска на конкуренцията„.

Мачеридис настоява за това, което е очевидно. „В една благословена страна, родината на Хипократ, трябва да се възползваме от предимствата, които тя предлага„.

 

 

Източник – ertnews.gr

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини