Потвърдено: Одрин иска вода от язовирите в България заради спада на дебита на реките Марица и Тунджа, даваме и на Гърция

Одринското валийство е предприело инициатива да бъде отправено искане към българската страна за изпускане на вода от язовирите, която да напълни коритото на реката, съобщи сайтът Хаберлел. От силните горещини в последно време в района на Одрин дебитът на река Марица е спаднал до критично ниво.

Информацията е потвърдена за земеделеца.бг от българските органи и отговорът, че по тази инициатива вече се работи е положителен, но очакваме конкретен отговор от МОСВ, което е компетентното ведомство, за количествата и обемите, които ще бъдат разрешени, както и от кои язовири ще дойдат и на какво основание.

Реките Марица и Тунджа, които извират от България и протичат през района на Одрин, се използват за напояване на ориз, който е основна земеделска култура в района.

По данни на 11-та областна Дирекция по водите дебитът на река Тунджа, измерен на станцията Суакаджагъ, е спаднал до 2 куб.м/сек.

В същото време в ход са процесите по сключване на ново междуправителствено споразумение между Гърция и България, което да предвиди канализирането на водите на река Арда от българските язовири към страната ни. „Координатори на действията, които вече се предприемат, са министерствата на външните работи, а от гръцка страна и министерството на околната среда и енергетиката, което всъщност пристъпи към създаване на специална комисия по този въпрос, в която е поканен да участва като член GOEB Orestiada“, разбираме от гръцкото издание E-Evros.

Водата се превръща лека-полека в безценен основен стратегически ресурс. Не че досега не е била, но редица фактори в бъдеще ще издигнат значението й като основен приоритет пред всички останали.

“ В този смисъл питам какво се прави за изграждане на нови язовири у нас. Сигурен съм например, че един ден ще бъде взето решение за преграждане на река Струма в Кресненското Дефиле със стена и създаване на огромен язовир, който да снабдява не само цяла Югоизападна България, но и Северна Гърция с вода. Която вода един ден ще се продава и ще носи приходи. Ще се реши, че водният приоритет е в пъти по-важен от транспортния, касаещ прокарването на нова магистрала и ж.п. линия през дефилето, коментира за земеделеца.бг български хидроинженер.

Същата случка е и с Искърското Дефиле. Освен това вече има достатъчно технологии за добив на вода чрез конденз на водни пари от въздуха. Например, във всяка една секунда във въздушен пласт с височина 1км над Софийското Поле има 18 млн. м3 вода, която може да бъде кондензирана и ползвана за различни нужди, вкл. домакински, промишлени, поливане, миене на улици и т.н“.

Но това е за в бъдеще.  С днешна дата информацията е, че язовир Пясъчник е пресъхнал до степен да се покрие с трупове на мъртва риба, а ние да даваме вода на Турция и Гърция, докато ЕК не ни разрешава увеличаване на поливните площи. Това не звучи никак добре и очакваме властите да обяснят.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини