Социалната условност, която става задължителна от 2025 г., засега е обвита в мъгла

Писмо за свикване на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество към МЗХ си отлежава

Синдикати и работодателски организации в сектор Земеделие настояват за спешно свикване на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество /ОСТС/ към МЗХ.

Това искат Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ, заедно с федерацията на КТ „Подкрепа“ и останалите социални партньори. Те депозираха в МЗХ поредното свое писмо за сформиране и свикване на ОСТС към МЗХ, защото има да се дебатират и решават важни въпроси, а въпросният съвет от 2 години не е работил.

Трябва да се свърши с това подценяване на синдикални и социални въпроси и да се проведе заседание, защото пред всички участници стоят сериозни проблеми за разрешаване, казва Валентина Васильонова от ФНСЗ.

Тези теми засягат не само селскостопанските производители, но и всички, които са част от агрохранителната верига, в това число и наетите работници в сектора и работещите в обслужващите звена и системи на МЗХ, казва тя.

Национално представените секторни социални партньори твърдо настояват за открит разговор по важните въпроси към момента, сред които са:
. Бюджет 2024 г. в сектор земеделие и сектор гори и бюджета на МЗХ и проект за бюджета на МЗХ в Бюджет 2025.
. Въвеждането на социалната условност в България, за която е важно да се разкрие докъде е стигнал процеса по подготовка на институциите и нормативните промени.
. Процедура по законодателната инициатива за Закон за браншови организации, Закон за агрохранителната верига, Закон за аграрна камара, Закон за кооперациите, Закон за горите и др. с предоставяне на проекти.
. Обсъждане на експортната политика в сектор земеделие и дефицитите на пазара на труда.
. Дългосрочни мерки за справяне с кризите в сектор земеделие – хоризонтални политики – заетост и доходи, пазар на труда, условия на труд, човешки капитал.
. Финансово – икономическо състояние на шестте държавни предприятия, регистрирани по чл. 163 от Закона за горите, през 2024 г. и визия за 2025г.
. Преструктуриране на Изпълнителна агенция по горите и Държавните горски предприятия в Държавна агенция по горите.
. Колективното договаряне и социалното партньорство в сектора.

Тези сериозни осем точки, които са вкарани в искането трябва да започнат да се обсъждат, а социалните партньори да бъдат  консултирани на всеки етап и за новите изисквания за въвеждане на

социалната условност, която става задължителна от 2025 г., но засега е обвита в мъгла

 Конкретно за нея още въобще не се знае много, а тя ще е нова мярка на европейската аграрна политика. Нейната същина въобще няма да се ограничава само до трудовите и социални права, до спазването на трудовото законодателство и осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд.

Освен тези неща крупните земеделски стопанства ще трябва да оперират в селата и малките общини, да  инвестират в социални зони, да осъществяват социална подкрепа и други дейности, които ще подобрят качеството на живот в тези региони.

Социалната условност трябва да включва и други техни задължения  като програми за обучение, здравеопазване и социални услуги, които да подпомагат работниците и техните семейства.

Засега и в ЕК не е изписано много ясно как европейската аграрна политика ще вплете тези неща в една мярка за  селата, която да включва задължителни инвестиции от страна на крупните стопанства, а пък те да получават някакви стимули или допълнителни субсидии за осъществяване на тези цели в селските райони.
така че мярката за социална условност засега не е много ясна на много европейски държави, камо ли у нас. Но няма и да стане ясна, ако не започне да се говори по нея.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини