Как украинската помощ направо си стана политически елемент от пейзажа

И вместо да помага на  браншовете срещу последици от войната, тя ги вкарва във война

Зададат ли се избори, а у нас те са чести, и хоп – украинската помощ за фермерите излиза на сцената на дневен ред и започват да се правят активи. Но не само от политиците, а и от земеделските браншове…

Кой пръв я е предложил да влезе в дневния ред, кой – втори, кой къде се е сетил да я предложи, за да бъде реално разгледана – всичко се хвърля в боя.

Сега е ред на държавната помощ Украйна-2. И земеделските браншове започнаха пак да се правят на бабаити и да се тупат по коремите.

И покрай една пусната процедура за пари на общините, се и разгорещиха. Хоп – време е да се гласува и Украйна -2 в размер на 330 млн.лева…

Ама дали парите да са за всички или за тези, които са най-зле, няма значение. Калпакът от години е наша парична мярка, затова дайте да даваме на калпак.

Но докато, и дали, предложението за парите за септември ще влезе в парламентарната  комисия по бюджет и финанси, битката се разраства между браншовете.

…И като по време на война, разбира се, не може да няма и хибридни средства.

Защото сега едните се хвалят, че са говорили първи с депутати и те наистина са им обещали да са вносители, например в лицето на ДПС без Пеевски, БСП и някои независими депутати.

А другите пък се ежат, че са отишли, кой знае защо в МЗХ, защо наистина там, като министерството не може да е вносител, така че тук работата малко издиша. Вносител може да е Министерски съвет, но от там процедурата е доста тромава. Но пък ходенето в МЗХ би могло да помогне поне с анализ кои сектори са най-уязвими и се нуждаят от средствата, и с разчет.

Едните ще искат, като се вкара точката за  разглеждане, да се направи пълен анализ и се даде разчет на кои сектори какво ще им е необходимо,  а да не се дава на калпак, за който казахме, че отдавна е нашата мерна единица за пари.

…Сега едните и другите още се хапят, ще се внесе ли и кога предложението в бюджетната комисия, ами, ако не се внесе, какво ще правим? Другите ги обвиняват, че протест търсят, но и да го оглавят.

Така един фатално важен икономически и финансов въпрос за една важна държавна помощ, която би могла да реши съдбата на мнозина, но не на всички, се изтърколи в политическото блато.

А политиците това и чакат, защо да не се възползват и да направят една червена точка пред електората за задаващите се избори.

Но, ако искрено ги вълнува и тях, нека наистина внесат в комисията по бюджет Украйна-2 и да поискат анализ кои фермери най-неистово имат нужда от нея.

Защото при Украйна-1 първоначално се обещаваше, че тя ще е голяма помощ за по-малките и средните стопани, но изведнъж всички влязоха под калпака й. И всички крупни земеделци днес също си я искат.

 

Диана Ванчева

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини