Украински фермер: В момента няма какво да учим от европейските фермери

Европейските фермери инвестират много в добиви, но доста често това не е оправдано. Там почти никога не се правят икономически изчисления, казва главният изпълнителен директор на HarvEast Дмитрий Скорняков.

«Например полски фермер, който прибра пшеница с добив от 7-8 т/ха, претърпя загуби в резултат на това. А украинецът реализира печалба с добив от 5-6 т/ха. Хората често ми се противопоставят, казвайки, че това е така, защото имаме евтина земя и работна ръка. Да, това също са важни фактори, но всъщност машинен оператор в Полша и Украйна получава почти еднаква заплата. В Германия и Франция тя е малко по-висока, но в сравнение с Полша не е много голяма разлика“, казва Скорняков.

Според него логистиката е изградена много по-добре в Украйна, отколкото в Полша, защото има „малки силози, претоварващи, разтоварващи, транспортни“.

„Нашето село е на съвсем различно ниво в сравнение с европейското. Както малките фермери, така и средните компании в повечето случаи имат много по-добре организирани бизнес процеси, работят много по-добре и винаги правят икономически бизнес планове. В нашето агро предприятие работят професионалисти от много високо ниво. Затова моят извод е, че сега няма какво да учим от европейските фермери“, добави Скорняков.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини