Суфле Агро се изправя срещу климатичните предизвикателства с иновативни хибриди царевица и слънчоглед

Биостимулантът OptiSEED подобрява ефективността на семената

През това лято царевицата и слънчогледът са във фокуса на вниманието както на земеделските стопани, така и на семенарските компании. Промените в климата се превърнаха в своеобразен „маркер“ за качествата на генетиката, особено при пролетните култури.

Производители видяха на полето край село Попгригорово хибриди царевица и слънчоглед на основните семенарски компании у нас.

Как се справят растенията, как заложените генетични характеристики се проявяват и спомагат на двете култури да се справят с проблемите по време на вегетация и защо земеделските стопани могат да разчитат на дадена селекция – това разясни Искрен Узунов, технически сътрудник в Суфле Агро България.

„Нашата фирма се отличава с широко портфолио от пролетни култури. Тук са част от нашите царевични хибриди. Тази година предвид спецификите на климата и липсата на валежи най-вече, имаме по-високи очаквания от хибридите със средно ранна до към средно късна ранозрелост. Това са групи ФАО от 300 до 400.

Тук сме представили част от тях. Виждаме хибрида ФАБУЛО 390 ФАО, който е с много висок потенциал за добив. Отличава се с бързо вкореняване, бърз старт при ранна сеитба при студени и сухи условия. Растението е със средна височина, относително високо залагане на кочана и добре изхранени, озърнени кочани. Предвид спецификите в България през последните години е важно да отбележим още една характеристика – хибридът е с ранно изметляване и изсвиляване, съответно опрашване, което осигурява пълно изхранване на кочаните и добра озърненост. Това му дава висока устойчивост на засушаване и горещини. ФАБУЛО 390 е стабилен при различни условия на отглеждане“, подчерта Искрен Узунов.

При слънчогледа на полето край село Попгригорово са заложени хибриди на Суфле агро от експрес – технологията. Портфолиото на компанията предлага богат избор от хибриди по различна технология – клиърфийлд, конвенционални, високоолеинови.

„Акцент на полето край Попгригорово са новите експрес хибриди, които предстои да наложим в България. Това са SKYLINE и ROQUETTE. Съпоставен с тях е хибридът ТЕКАДРА, които е вече наложен в редица райони от страната като устойчив на стресови условия, с предвидим добив и висок потенциал. В момента нашите усилия са насочени към налагане на нашите нови хибриди и представяне на техните силни страни пред земеделските стопани. Нашите слънчогледи като хабитус са средно високи с висока устойчивост срещу полягане и срещу болести, както и срещу паразита синя китка“, посочи още експертът. От миналата година у нас е разпространен и хибридът ГАНДАЛФ от клиърфийлд плюс технологията. Той се отличава със стабилност при различните условия на отглеждане и заложен рекорден добивен потенциал. Устойчив е на полягане благодарение на здравите си и масивни стъбла.

Стопанската година изправя целия агросектор срещу редица предизвикателства, свързани със засушаване, екстремно високи температури и последиците от тези вредни явления. При тези условия Суфле агро дава отговори и решения на земеделските стопани чрез своята селекция. „С нашето портфолио ние се изправяме срещу предизвикателствата. С хибридите царевица и слънчоглед целим осигуряване на постоянни и високи добиви, както и добри икономически резултати. За нас е важно за всеки район в съответствие с микроклимата му да препоръчаме правилните хибриди. Затова нашата търговска политика е да работим директно със земеделския стопанин, за да може да обръщаме максимално внимание от агрономическа гледна точка“, категоричен е Искрен Узунов.

Семената царевица и слънчоглед на Суфле Агро България са фабрично третирани с OptiSEED – биостимулатор с аминокиселини, микро и макроелементи, който засилва азотния метаболизъм, стимулира кълняемата енергия, ускорява развитието на кореновата система, за бързо и дружно поникване. Компенсира недостига на хранителни вещества и подобрява устойчивостта към суша в ранните етапи на развитие.

Галина Недкова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини