Рязък спад на млекопроизводителите във Великобритания

Стотици млекопроизводители напуснаха индустрията тази година отчасти поради продължаващия инфлационен натиск върху ключови суровини, показва последното проучване, проведено във Великобритания.

В проучването се изчислява, че към април 2024 г. във Великобритания е имало 7,130 производители на млечни продукти.

На годишна база това е приблизителен спад от 440 производители на млечни продукти, което представлява спад от -5,8%.

Въпреки че цените на млякото са исторически по-високи, в сравнение с пиковете през 2022 г. те са спаднали значително.

Това, заедно със стабилните цени на животните, продължаващия инфлационен натиск върху ключовите суровини и повишените лихвени проценти, които повишават цената на заемите, може да е стимулирало производителите да се оттеглят, тъй като маржовете се затягат.

За някои фермери повишеният регулаторен натиск, като NVZ и съхранението на тор, също може да е бил двигател да напуснат индустрията, преди да вземат дългосрочни инвестиционни решения.

Фрея Шатълуърт, старши анализатор на AHDB, каза, че въпреки намаляващия брой производители, производството на мляко през сезон 2023/24 г. е намаляло само с 0,2% на годишна база.

Тя обясни: „Растежът на тревата беше в съответствие или над средната стойност за 5 години през по-голямата част от сезона през 2023 г., което позволява добър добив на крава за тези, които са на паша. Въпреки това, влажното време прекъсна производството на фураж и много говеда бяха настанени в оборите по-рано от обикновено, а пролетта се забави, оказвайки натиск върху производството на фуражи.

Средното производство на мляко на ферма е отбелязало добър ръст и според данни на BCMS млечното стадо в Обединеното кралство е непроменено на годишна база. Това предполага, че има по-нататъшно движение към окрупняване на фермите през последните 12 месеца.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини