Три гиганта в световната търговия със зърно напуснаха Русия

Три световни търговски корпорации Cargill, Viterra и Louis Dreyfus спазиха обещанията си и напуснаха Русия на 1 юли. Какви последици ще има това за световния пазар на зърно?

Още през март 2024 г. ръководителите на компанията уведомиха Министерството на земеделието на Руската федерация за прекратяването на износа на руско зърно на фона на натиска на западните санкции. Беше необходимо време до средата на годината, за да се реши въпросът с прехвърлянето на дъщерните дружества, работещи в Русия, на нови собственици. В резултат на това руското дъщерно дружество на Viterra промени името си от Viterra Rus на MZK Export. Тя ще продължи дейността си в Русия като независим износител.

Министерството все още не е обявило плановете на Cargill и Dreyfus.

Според Руския зърнен съюз през сезон 2022/23 г. Viterra Rus е изнесла общо 3,7 милиона тона зърно (четвърто място в класацията на руските износители). В дъщерното дружество Cargill обемът на износа възлиза на 2,3 милиона тона (шесто място). Louis Dreyfus East, дъщерно дружество на Louis Dreyfus, изнесе 1,2 милиона тона (единадесето място).

Така общият износ на трите компании през 2022/23 г. възлиза на 7,2 милиона тона зърно. Това е повече от 13% от руския износ на зърно по това време (около 55 милиона тона).

Дмитрий Рилко, генерален директор на Института за изследване на селскостопанския пазар (IKAR), отбеляза, че комбинираният пазарен дял на Cargill, Viterra и Louis Dreyfus в обема на доставките на зърно през Черно море е доста висок – 20%. Независимо от това, експертът не вярва, че оттеглянето на компаниите от пазара по някакъв начин ще повлияе значително на доставките на руско зърно на международни купувачи – има достатъчно хора, желаещи да доставят зърно. Едуард Зернин, председател на УС на Асоциацията на износителите на зърно, подчерта, че към момента има мощни национални играчи, които вече са надминали чуждестранните участници на пазара по обем на бизнеса.

Това, което ще се отрази на напускането на тези трима търговци, е нивото на конкуренция между купувачите на зърно от производителите.

„Ако държавните компании заемат тяхното място, конкуренцията в сектора на продажбите на селскостопански продукти от фермерите може да пострада“, каза Дмитрий Рилко.

Той обясни, че в редица руски региони тези три транснационални компании ще оглавят списъка на потенциалните купувачи, предлагащи благоприятни условия на фермерите.

„Би било разумно да запазим мениджърските екипи на трите компании, които напуснаха, тъй като те са сред най-добрите на пазара“, добави Дмитрий Рилко.

Русия изнесе рекордно количество зърно през последния селскостопански сезон. Износът възлиза на повече от 70 милиона тона

Износът на зърнени продукти от Русия през последния селскостопански сезон (1 юли 2023 г. – 30 юни 2024 г.) възлиза на рекорден обем от над 70 милиона тона.

„Износът на зърно през миналия сезон възлиза на повече от 70 милиона тона, което е рекордна цифра за нашата страна“, се казва в доклада на руското министерство на земеделието.

Министерството отбелязва, че нуждите на местните потребители на зърно са напълно задоволени благодарение на квотния механизъм.

През селскостопанската 2022-2023 година (1 юли 2022 г. – 30 юни 2023 г.) Русия изнесе 60 милиона тона зърно.

През 2023 г. е получена втората по големина реколта от зърно в историята на Русия – около 143 милиона тона, като се вземат предвид новите региони – около 147 милиона тона. В края на май вицепремиерът на Руската федерация Дмитрий Патрушев съобщи, че прогнозата за реколтата от зърно в Руската федерация през 2024 г. е запазена, въпреки сланата – най-малко 132 милиона тона, от които около 85 милиона тона са пшеница. По думите му това ще позволи да се изнасят до 60 милиона тона зърно през новия селскостопански сезон.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини