Земеделските стопани са изправени пред рискове от „внезапни суши“

Ново изследване показва, че във всеки голям регион на света фермерите са изправени пред рязко нарастване на риска от суша, обясняват Джеф Басара, доцент по метеорология, и Джордан Кристиан, постдокторант по метеорология в Университета на Оклахома

Внезапните суши се развиват бързо и когато ударят в неподходящо време, могат да опустошат селското стопанство на региона. Те също стават все по-често срещани със затоплянето на планетата.

В  проучване, публикувано на 25 май 2023 г., е установено, че рискът от внезапни суши, които могат да се развият в рамките на няколко седмици, е на път да нарасне във всеки голям селскостопански регион по света през следващите десетилетия.

В Северна Америка и Европа обработваемите земи, които преди няколко години имаха 32% годишен шанс за внезапна суша, могат да имат до 53% годишен шанс за внезапна суша до последните десетилетия на този век. Резултатът ще постави производството на храна, енергията и водоснабдяването под нарастващ натиск.

Цената на щетите също ще се повиши. Внезапна суша в Дакота и Монтана през 2017 г. причини щети за 2,6 милиарда долара само в САЩ.

Как се развиват внезапните суши

Всички суши започват, когато валежите спрат. Интересното при внезапните суши е колко бързо се подсилват, с известна помощ от затоплящия се климат.

Когато времето е горещо и сухо, почвата бързо губи влага. Сухият въздух извлича влагата от земята и повишаването на температурите може да увеличи това изпаряване. Липсата на дъжд по време на внезапна суша може допълнително да допринесе за процесите на обратна връзка.

При тези условия културите и растителността започват да умират много по-бързо, отколкото по време на типични дългосрочни суши.

Глобално затопляне и внезапни суши

В проучването са използвани климатични модели и данни от последните 170 години, за да се преценят рисковете от суша при три сценария за това колко бързо светът предприема действия за забавяне на глобалното затопляне.

Ако емисиите на парникови газове от превозни средства, електроцентрали и други човешки източници продължат с високи темпове, обработваемите земи в голяма част от Северна Америка и Европа ще имат съответно 49 и 53% годишен шанс за внезапни суши до последните десетилетия на този век. В световен мащаб най-голямото прогнозирано увеличение ще бъде в Европа и Амазония.

Забавянето на емисиите може значително да намали риска, но внезапните суши все пак ще се увеличат с около 6% в световен мащаб.

Климатичните модели показват, че през следващите десетилетия повече земя ще бъде застрашена от внезапна суша във всеки регион. В някои региони нарастващите глобални емисии ще доведат до повече екстремни валежи, компенсирайки сушата.

Времето е всичко за селското стопанство

Преживяхме редица внезапни засушавания и те не са приятни. Хората страдат. Фермерите губят реколтата. Животновъдите може да се наложи да продадат добитъка. През 2022 г. внезапна суша забави трафика на шлепове по река Мисисипи, която превозва повече от 90 процента от износа на селскостопански продукти в САЩ.

Ако внезапна суша настъпи в критичен момент от вегетационния период, тя може да опустоши цяла реколта.

Царевицата, например, е най-уязвима по време на фазата на цъфтеж, наречена изметляване. Това обикновено се случва в разгара на лятото. Ако се случи внезапна суша, това вероятно ще има екстремни последици. Въпреки това, внезапна суша по-близо до прибиране на реколтата всъщност може да помогне на фермерите, тъй като те могат да вкарат машините в полетата по-лесно.

Погледнато глобално, оризът, основен продукт за повече от половината от световното население, е изложен на риск в североизточен Китай и други части на Азия. Други култури са изложени на риск в Европа.

Ранчата също могат да бъдат силно засегнати от внезапни суши. По време на огромната внезапна суша през 2012 г. в централните части на САЩ добитъкът остана без фураж и водата стана по-оскъдна. Ако не вали дъжд по време на вегетационния период на естествените треви, добитъкът няма храна и животновъдите може да нямат друг избор, освен да продадат част от стадата си. Отново, времето е всичко.

Не е само селското стопанство. Енергийните и водните доставки също могат да бъдат изложени на риск. Интензивната лятна суша в Европа през 2022 г. започна като внезапна суша, която се превърна в по-голямо събитие с настъпването на гореща вълна. Нивата на водата паднаха толкова ниско в някои реки, че електроцентралите затвориха, защото не можеха да получат вода за охлаждане, което усложни проблемите на региона. Събития като тези са прозорец към това, пред което страните вече са изправени и биха могли да видят повече в бъдеще.

Не всяка внезапна суша ще бъде толкова тежка, колкото тази, която САЩ и Европа видяха през 2012 и 2022 г., но ние сме загрижени за това, което може да предстои.

Може ли селското стопанство да се адаптира?

Един от начините да се помогне на селското стопанство да се адаптира към нарастващия риск е да се подобрят прогнозите за валежите и температурата, което може да помогне на фермерите да вземат важни решения, като например дали ще засаждат или не.

Когато говорим с фермери и животновъди, те искат да знаят как ще изглежда времето през следващите един до шест месеца. Метеорологията е доста умела в краткосрочните прогнози и в по-дългосрочните прогнози за климата, използващи компютърни модели. Но внезапните суши се развиват в средносрочен период от време, който е трудно да се предвиди.

United States Drought Monitor е разработил експериментална краткосрочна карта, която може да показва развиващи се внезапни суши. Тъй като учените научават повече за условията, които причиняват внезапни суши, както и за тяхната честота и интензивност, прогнозите и инструментите за наблюдение ще се подобрят.

Повишаването на осведомеността също може да помогне. Ако краткосрочните прогнози показват, че даден район вероятно няма да получи обичайните си валежи, това трябва незабавно да предизвика тревога. Ако синоптиците също виждат потенциал за повишаване на температурите, това увеличава риска от развитие на внезапна суша.

Нищо не става по-лесно за фермерите и животновъдите с повишаването на глобалните температури. Разбирането на риска от внезапни суши ще помогне на тях и на всеки, който се интересува от водните ресурси, да се справят с още едно предизвикателство на бъдещето.

Тази статия е публикувана първоначално в The Conversation

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини