С промени в КСО се прие трудовите договори за сезонна селскостопанска работа да се удължат на 120 дни

Това стана по предложение на Десислава Танева

На 2 август парламентът окончателно прие промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), чиято цел беше да се сложи край на т.нар. „френска безработица“, позволяваща с няколко дни или седмици работа в ЕС на минимална заплата, у нас да се получава максималното обезщетение за безработица.

По предложение на Десислава Танева от ПГ на ГЕРБ-СДС, направено в пленарната зала, депутатите  окончателно приеха и

удължаване от 90 на 120 дни за календарна година на срока, в който могат да се сключват трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа

Както е известно тези договори обичайно се сключват при прибиране на реколтата, когато на много от земеделските стопанства до крайна степен са им необходими наемни работници, които да помагат в кампаниите.

Тези договори, които работодателите са длъжни да сключват с наетите от тях лица, трябва да бъдат между наети работници и регистрирани земеделски стопани. Могат да се сключват за работа за един ден и досега можеха да се подписват за не повече от 90 дни.

За сведение на фермерите…

Договорите са приложими за сектор растениевъдство –  само за обработка на насаждения и прибиране на реколта – зеленчуци, розов цвят, билки цветя, зърнени култури, но не и за машинно прибиране на зърнените.

Този работен ден не се зачита за трудов стаж. Трудовото възнаграждение се изплаща срещу разписка в края на работния ден.

Не се изисква от земеделския стопанин да изпраща уведомителни писма до НАП за сключен договор.

Не се пуска и заповед за прекратяане на договора,  както и не се оформят трудови книжки.

Договорите в последните години потръгнаха по-активно след като се прие, че наетите лица не губят правото си на социално подпомагане и не им се спират обезщетенията за безработица, ако получават такива.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини