Вече са в сила са новите правила за емисиите от животновъдството

От началото на август е в сила актуализираната директива относно емисиите от промишлеността и животновъдството. В съответствие с амбицията на Зелената сделка за нулево замърсяване, преразгледаната директива ще доведе до по-малко емисии от големите промишлени инсталации, от свиневъдните и птицевъдните стопанства.

До 2050 година се очаква прилагането на преразгледаната директива да намали емисиите на ключови замърсители на въздуха с до 40% в сравнение с равнищата от 2020. Това е първото законодателство на Европейския съюз в областта на околната среда, което утвърждава правото на хората да търсят обезщетение за вреди, причинени върху здравето им от незаконно замърсяване.

Преразгледаният закон ще направи нормите за допустими емисии по-строги, въвеждат се и по-възпиращи санкции, като най-тежките нарушения могат да бъдат санкционирани с глоби в размер на най-малко 3% от годишния оборот на юридическото лице.

Ще се увеличи обхватът на интензивните свиневъдни стопанства и птицеферми, с изключение на биологичното свиневъдство. Това ще бъде от ключово значение за намаляване на замърсяването с азот. Тези стопанства ще бъдат обект на по-облекчен режим за издаване на разрешителни, който позволява обикновена регистрация. Правилата за функциониране, приложими за сектора, ще бъдат определени по прозрачен и приобщаващ начин, отразявайки размера на стопанствата, както и гъстотата на животните.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини