Постановление на МС от вчера ще помогне да се оправят заплатите на асистентите в системата на МЗХ

С постановление от 273 от 5 август 2024 г. Министерски съвет одобри  допълнителни разходи/трансфери по бюджетите на няколко министерства – в това число са Министерството на образованието и науката, на здравеопазването, на околната среда и водите и на земеделието и храните за 2024 г.

С акта се постановява, че се одобряват допълнителни разходи/трансфери в общ размер 184 000 000 лв. за увеличаване на възнагражденията на академичния състав и на лицата по чл. 53, ал. 1 от Закона за висшето образование в държавните висши училища и научните организации, считано от 1 април 2024 г.

Част от средствата се разпределят по бюджета  на Министерството на земеделието и храните, за където  се отреждат 6 300 299 лв., от които 341 008 лв. за Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт и  5 959 291 лв. трансфер за Селскостопанската академия.

Средствата ще се осигурят за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2024 г.

Със сумата  от 341 008 лв. се увеличат разходите за персонал по бюджета на Министерството на земеделието и храните за 2024 г. по „Политика в областта на земеделието и селските райони”, бюджетна програма „Безопасност по хранителната верига“.

…Точно бяхме написали материал, че няма кой да оправи заплатите на асистентите в научната система на МЗХ и вместо минимална заплата 2100 лв., те получават  1500 лева, и постановлението дойде като новина и като една черешка на тортата.

Да припомним, че преди то да стане факт Федерацията на независимите синдикати в земеделието-ФНСЗ и КТ“Подкрепа“ продължаваха   упорито да настояват за незабавно изменение и допълнение на Закона за висшето образование, с което да се актуализират заплатите на научния състав от най-ниската академична длъжност „Асистент“ в системата на ССА и Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт – НДНИВМИ към БАБХ.

Там очакваха приетото увеличение на възнагражденията на учените и висококвалифицирани специалисти да стане факт от поне 4 месеца.

През това време на два пъти синдикалните лидери писаха писма до премиера, министрите на земеделието и образованието, както и да ресорните комисии в 50-то Народно събрание. Отправиха и втори сигнал, защото нарастваше социалното напрежение сред учените в ССА и НДНИВМИ.

А то нарастваше, защото въпреки подписаното споразумение между синдикати и политически партии от 49-тото Народно събрание, обещаните средства за ССА до вчера не бяха осигурени в пълен размер, а по отношение на НДНИВМИ такива средства дори не бяха и предвидени.

Ветеринарният институт, както го наричаме накратко, е всъщност втората научна организация в системата на МЗХ, заедно със ССА, но беше оставен без да се пипнат заплатите на асистентите му.

Да напомним, че с ПМС 168/15.05.2024 г.се въведе минимална заплата за заемащите най-ниската академична длъжност в държавните ВУЗ, която е 2100 лв.и влиза в сила от 1.1.2024 г., но минималната заплата на най-ниската академична длъжност в системата на МЗХ си остана 1 500 лв.

Затова се очакваше Министерски съвет да предприеме действия за отпускане на тези средства от републиканския бюджет, със съответното постановление  за целта.

А надеждата беше, че това ще стане в предизборните времена, когато политиците си правят актив. Пък и преди немалко обидени млади научни работници да си метнат оставките и да хванат по белия свят…Където няма да са подложени на  подобно  унижение.

 

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини