ЕК обмисля високи мита за руските торове

Производителите на торове в ЕС призоваха за наказателни мита върху руски торови продукти.

Според Financial Times 14 европейски компании, участващи в сектора твърдят, че руските компании ги изтласкват от бизнеса, затова настояват за високи мита от ЕК на руските производители, написа Financial Times .

Изданието цитира писмо, което 14 европейски торови компании са изпратили до ЕК този месец. В него те призовават за наказателни мита с аргумента, че руските производители „са прибягнали до агресивна стратегия за намаляване на цените, която кара местните производители на торове да излязат от бизнеса“. В писмото се посочва още, че това застрашава европейската продоволствена сигурност.

Европейски компании по-рано се оплакаха и с мотива, че руските производители на торове са в по-добра позиция поради достъпа до евтин газ, който е необходим за създаването на това много енергоемко производство.

След въвеждането на санкциите на ЕС и блокирането на руски активи, Русия премина към плащания за газ в рубли през пролетта на 2022 г., за да елиминира възможността за блокиране и на тези плащания.  Европейската комисия забрани на страните от ЕС да плащат за газ в рубли, определяйки това като  нарушение на санкциите.

В момента Европейската комисия вече обмисля въвеждането на повишените мита върху руските торове

които продължават да се внасят в ЕС.

Да припомним, че торовете бяха премахнати от санкциите, тъй като Брюксел смяташе, че това може да навреди на глобалната продоволствена сигурност.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини