Фермерите трябва да предвидят много по-ниска възвръщаемост, отколкото са имали от 2014 до 2019 г., се казва в New Farmdoc Daily Report

35Дългосрочните цени продължават да изглеждат все по-малко оптимистични за фермерите, а икономистите предлагат на фермерите да бъдат предпазливи и да започнат да предвиждат много по-ниски цени.

В доклад на farmdoc, озаглавен „Нарастващ песимизъм относно възвръщаемостта на царевицата и соята през 2024 г. и 2025 г.“, икономистите казват, че настоящите нива на фючърсните договори предполагат, че за целите на бюджетирането цените за културите през 2024 г. трябва да бъдат 4 долара за бушел за царевица и 10,50 долара за бушел за соя.

 

Цени на CME
Цени на CME (farmdocDAILY)

„Тези цени ще доведат до ниска възвръщаемост през 2024 г., далеч по-ниска от последния период на ниски цени от 2014 до 2019 г.“, заявяват икономистите в доклада на farmdoc. „Много по-високите разходи водят до по-ниска възвръщаемост през 2024 г.“

Икономистите казват, че тези бюджетни прогнози могат да се променят поради непредвидени събития, но  изглежда разумно да се планират много по-ниски цени.

Доклад на U of I
Доклад на U of I (farmdocDaily, Университет на Илинойс)

„Текущата декемврийска фючърсна цена на царевицата е в съответствие с кешовите цени под 4,00 долара при прибиране на реколтата – приблизително 3,80 долара за бушел. Като се имат предвид обичайните ценови модели, се очаква цените в брой да се увеличат през маркетинговия сезон и средна цена в брой от 4,00 долара за бушел за производството през 2024 г. изглежда разумна“, заявяват икономистите в последния доклад.

В доклада се казва, че фючърсните пазари в момента предлагат приблизително сходни цени за царевицата за 2025 г. Тъй като фючърсът за декември 2025 г. се търгува близо до 4,60 долара, икономистите казват, че това показва кешови цени на царевицата при прибиране на реколтата през 2025 г., които могат да бъдат в ниския диапазон от 4,30 долара.

За соята икономистите казват, че историята е подобна.

„Прогнозираната цена за соята за 2024 г. е 11,55 долара за бушел, доста под цените през 2022 г. (14,33 долара) и 2023 г. (13,76 долара)“, се казва в доклада. „Цените на ноемврийските фючърси паднаха от февруари, сега се търгуват близо до 10,20 долара за бушел. Вероятна е цена в брой при прибиране на реколтата под 10 долара за бушел, като общата цена на MYA за 2024 г. от 10,50 долара е подходяща прогноза.“

Икономистите казват, че настоящите фючърсни цени предполагат, че тенденцията за по-ниски цени ще продължи и през 2025 г.

Грозната истина: 2023 г. и 2024 г. ще бъдат двата най-големи спада в нетния доход на фермите досега
USDA прогнозира нетният доход на фермите за 2024 г. да спадне с 25,1% спрямо 2023 г. Това следва спад от 16% от 2022 г. до 2023 г. Ако тези прогнози се верят, това е двата най-големи спада в нетния доход на земеделските стопанства в историята.
USDA прогнозира нетният доход на фермите за 2024 г. да спадне с 25,1% спрямо 2023 г. Това означава спад от 16% от 2022 г. до 2023 г. Ако тези прогнози се сбъднат, това е  най-големият спада  нетния доход на земеделските стопанства в САЩ историята.
(Лори Хейс)

В селските райони на Америка нараства мълчалив стрес. Фермерите са фокусирани върху отглеждането на тазгодишната реколта, надявайки се да покрият високите цени на суровините. Те държат главата си наведена и се борят с ежедневието, но тревогата им не може да бъде пренебрегната. Много фермери казват, че имат чувството, че 2024 г. ще бъде най-лошата финансова година, която някога са имали.

Реалността е очевидна. Прогнозата на USDA за нетния доход на земеделските стопанства за 2024 г. е спад от 43 милиарда долара спрямо 2023 г. до 116.1 милиарда долара. Това е спад от 25,5% само за една година. Това, което прави нещата още по-лоши е, че следват данните за нетния доход на фермите за 2023 г., които отбелязаха спад от 16% спрямо 2022 г. Ако прогнозата на USDA се изпълни, това ще отбележи най-значителния двугодишен спад на доходите на земеделските стопанства в историята на САЩ.

„Спадът от 90 милиарда долара за период от две години със сигурност е най-големият спад на стойността на долара, коригиран спрямо инфлацията, който сме виждали в нашата история“, казва Бен Браун, икономист по земеделие в Университета на Мисури. „Това надхвърля предишния рекорд, поставен в средата на 70-те години на миналия век. Когато става въпрос за процентни промени, виждаме по-големи процентни промени. Но ще трябва да се върнете чак до ерата на Голямата депресия и началото на 30-те години на миналия век, за да намерите по-голям процентен спад.“

Въпреки това, 2023 г. може да се окаже дори по-лоша от това, което USDA прогнозира в момента.

Както USDA показа в доклада за запасите от зърно през юни, фермерите все още държат голяма част от реколтата си от 2023 г. Всъщност USDA смята, че съхранението във фермите е най-високото от 1980-те години на миналия век. Причината: тъй като цените на продукцията падат, фермерите не са склонни да продават под производствените разходи. Това означава, че прогнозата на USDA за нетния доход на земеделските стопанства за 2023 г. може да бъде дори по-лоша от това, което е днес.

„Голямата промяна, която мисля, че бихме могли да видим в актуализация, ще бъде данните за доходите на фермите за 2023 г., ревизирани по-ниско дори от това, където бяха“, казва Браун.

Фермерите не просто се опитват да продадат културите, които растат на полето тази година. Много от тях все още имат миналогодишната реколта, която стои в складовете. А цените на царевицата и соята преживяват още една кървава баня през юли.

Фермерите от Арканзас Бектън

Бел се взира в една от най-добрите си култури и се опитва да се съсредоточи.

„Имахме приятна година, казва Бел, който се занимава със земеделие в окръг Мисисипи, Арканзас. Дъждовете в по-голямата си част бяха доста навременни.“

Реалността за Бел и други фермери, които продават културите за 2024 г. в момента, е, че те са изправени пред потенциално дълбоки икономически загуби.

„Честно казано, това бяха пазарите“, казва Бел, когато го питат кое е най-голямото му предизвикателство тази година. „Просто нямаше добра маркетингова възможност.“

В неговия район на Арканзас фермерите разчитат на напояването. И въпреки че някои са напоявали и този сезон, навременните дъждове помогнаха да се намали необходимостта от напояване колкото обикновено.

„Вероятно сме напоили половината от това, което обикновено правим, така че това много лесно може да означава няколкостотин хиляди долара спестявания в крайния резултат“, казва той.

Тези дози дъжд и кратки изблици на топлина на североизток Арканзас означава, че условията за отглеждане там са като оранжерия тази година.

„Просто е страшно да се каже това, но дъждовете са почти перфектни тази година, казва Бел. Реколта от царевица изглежда може да бъде една от най-добрите, които някога сме имали, както реколтата от соя. Така че съм оптимист за реколтата.“

Въпреки че производствените разходи остават относително високи, той се надява, че допълнителните бушели ще помогнат за смекчаване на удара от по-ниските цени на суровините, но нервите все още са опънати. И това важи не само за Бел, но и за много други фермери тази година.

Финансовият стрес във фермата

вече се проявява под формата на ликвидност. Един агробанкер нарисува тази мрачна картина пред Конгреса, когато свидетелства за състоянието на селскостопанската икономика на Капитолийския хълм по-рано тази седмица.

„С нарастващите разходи за суровини и по-ниските цени на продукцията, фермерите и животновъдите са намалили ликвидността и оборотния капитал, които са натрупали през последните няколко години, с по-бързи темпове от очакваното. Сега те започват да използват собствен капитал чрез рефинансиране на дълг“, казва Тони Хочкис, председател на Комитета на земеделието и селските банкери към Американската асоциация на банкерите. Това накара агробанкерите да се чувстват така, сякаш гледат отвъд пропастта, когато става въпрос за икономиката на земеделието.“

Селскостопанските индустрии също изпитват затруднения. Миналата седмица Deere обяви още съкращения на служители, позовавайки се на сериозните насрещни ветрове в селскостопанската икономика. Кореспондентът на Farm Journal във Вашингтон Джим Висмайер казва, че други агробизнеси изпитват болката от подобни производствени разходи и проблеми с труда, пред които са изправени фермерите и животновъдите.

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини