Издаването на разрешително за водовземане си е един административен воден ужас, изискващ години

Ще ви бъде издадено разрешително за водовземане от повърхностни води, когато за реализиране на водовземането е необходимо изграждане на нови системи и съоръжения, като изграждането е свързано с ползване на воден обект, разрешаването на което е извън компетенциите на директора на басейнова дирекция по Закона за водите.

За откриване на процедура за издаване на разрешително кандидатите трябва да подадат заявление по образец, който е одобрен от министъра на околната среда и водите и да приложат сума посочени документи, съгласно чл.60 на Закона за водите – ЗВ. Правното основание, на което се издава  разрешителното е Законът за водите – чл. 44, ал. 1; чл. 52, ал. 1, т. 4

Какво е необходимо да се приготви предварително като документи?

  1. Заявление по образец.
  2. Актуална скица или карта за имотите, в които ще се извършва дейността, заверена от съответния компетентен орган.
  3. Документ, удостоверяващ съгласието на собственика на съоръженията, или договор със собственика на съоръженията за предоставяне на услугата „водоподаване“ – когато водовземането е пряко свързано с използване на съществуващи съоръжения на язовири, както и в случаите, при които водоползването се осигурява чрез съществуващи хидротехнически съоръжения за улавяне, довеждане и акумулиране на вода.
  4. Предварително (прединвестиционно) проучване или съответната разработена фаза на инвестиционния проект с обхват и съдържание съгласно Наредба № 4 от 2001 г. за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти, в т.ч. хидроложка част и водностопански изследвания, доказващи наличието на исканото водно количество във водния обект;
  5. Когато е необходимо изграждане на хидротехническо съоръжение, в проучването или в инвестиционния проект се разглеждат необходимостта и възможността за изграждане на съоръжение за осигуряване на миграция на рибите и на другите водни организми (рибен проход).
  6. Обосновка на заявеното водно количество, съгласно нормите за водопотребление, определена по реда на чл. 117а, ал. 2 от ЗВ или § 140 от ПРЗ към ЗИД на ЗВ (обн. ДВ, бр. 61/2010 г.).
  7. Проект за санитарно-охранителна зона – когато искането е за питейно-битово водоснабдяване.
  8. Документи, удостоверяващи съгласието на собствениците на имоти, които ще бъдат засегнати от завиряването и строителството на съоръженията.
  9. Съгласувателни становища на компетентните органи, свързани със засягане на изградена инфраструктура и с възможността за промяна на предназначението на земеделските земи и на горските територии, които ще бъдат засегнати.
  10. Сравнителната оценка на енергийните ползи и на вредите за околната среда, при използване енергията на водата.
  11. Копие или само се посочва номерът на действащ (влязъл в сила или подлежащ на предварително изпълнение, както и незагубил правно действие) административен акт, издаден по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда и/или по чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие, за одобряване, съответно съгласуване на инвестиционното предложение, за чието осъществяване се иска разрешаване на водовземането и/или ползването на водния обект (в т.ч. писмо от компетентния орган по отношение приложимата процедура по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда и/или по чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие).
  12. Схема, в т.ч. текстово описание на пътя на водата от мястото на водовземане до мястото на потребление, с технически параметри на съоръженията, както и връзката със съществуващи водностопански системи и съоръжения.
  13. Проект за завиряване, съгласно чл. 25 от Наредбата за ползване на повърхностните води (ДВ, бр. 100 от 16.12.2016 г.) – когато искането е за завиряване на новоизграден воден обект.
  14. Доказателства относно необходимостта от прехвърляне на води – когато искането е с цел прехвърляне на води между речни басейни.
  15. Удостоверение за регистрация на земеделски стопанин (в случаите по чл. 50, ал. 3, буква „г”).

Предварителните (прединвестиционните) проучвания трябва да се изготвят от лица, които притежават професионална квалификация „магистър-инженер“ по специалността, свързана с вида на исканото разрешително, и са регистрирани по реда на Закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране.

За издаване на разрешително за водовземане от подземни води

Издаване на разрешително за водовземане от подземни води чрез съществуващи водовземни съоръжения или чрез нови съоръжения за подземни води, предназначени за водовземане, могат да искат  юридически лица, еднолични търговци и физически лица.

За откриване на процедура кандидатите подават заявление по образец, а правното основание е Закон за водите – чл. 52, ал. 1, т. 4; чл. 44, ал. 1, във връзка с чл. 50, ал. 7 и ал. 8 и чл. 60 от Наредба № 1 за проучване, ползване и опазване на подземните води.

Какво е необходимо да се приготви предварително – необходими документи:

  1. Заявление по образец
  2. Актуална скица или карта на имотите, в които ще се извършва дейността, заверена от съответния компетентен орган (актуална скица на поземлените имоти или копие от кадастралната карта с нанесено местоположение на съоръженията). Когато се предвижда ползването на земеделска земя за неземеделски цели, документите да отразяват промененото предназначение на земеделските земи.
  3. Документ, удостоверяващ съгласието на собственика на съоръженията или договор със собственика на съоръженията за предоставяне на услугата „водоподаване” – когато водовземането е свързано с ползването на съществуващи съоръжения
  4. Документ за собственост или нотариално заверено писмено съгласие от собственика на имота, в който са разположени съоръженията за водовземане.
  5. Нотариално заверена декларация от собствениците на имотите, засегнати от проекта за санитарно-охранителната зона, удостоверяваща, че същите са запознати с ограниченията и забраните, определени в наредбата по чл. 135, ал. 1, т. 6, които попадат в проектните санитарно-охранителни зони – при водовземане, предназначено за самостоятелно питейно-битово водоснабдяване. (Декларацията се съставя със съдържание съгласно чл.152 от Наредба № 1 за проучване, ползване и опазване на подземните води)
  1. Удостоверение за регистрация като земеделски производител – при искане за издаване на разрешително за физическо лице – земеделски производител
  2. Писмен отказ от ВиК оператора в обособената територия за присъединяване към водоснабдителните мрежи и съоръжения. (Документът се съставя със съдържание съгласно чл.154 от Наредба № 1 за проучване, ползване и опазване на подземните води)

8. Обосновка на водовземането, включително обосновка на заявеното водно количество, съгласно нормите за водопотребление, определени с наредбата по чл. 117а, ал. 2 от Закона за водите//§140 от ПЗР на ЗИД на ЗВ, обн. ДВ, бр.61/2010 г.

Документът от В и К оператор или друг оператор, удостоверяващ възможността за включване на отпадъчните води от обекта в съществуваща канализационна система – издава се при условията на чл. 125 от Закона за водите и към него се прилага скица в подходящ мащаб с посочени местоположението на обекта, който формира отпадъчните води, и определеното от В и К оператора място за присъединяване.

За издаване на разрешително за водовземане от подземни води, чрез нови водовземнисъоръжения се искат…

  1. Актуална скица или карта на имотите, в които ще се извършва дейността, заверена от съответния компетентен орган (актуална скица на поземлените имоти или копие от кадастралната карта с нанесено местоположение на съоръженията).

Когато се предвижда ползването на земеделска земя за неземеделски цели, документите да отразяват промененото предназначение на земеделските земи;

  1. Заверено копие от документ за собственост или нотариално заверено писмено съгласие от собственика на имота, в който са или ще бъдат разположени съоръженията за водовземане;
  2. Нотариално заверена декларация от собствениците на имотите, засегнати от проекта за санитарно-охранителната зона, удостоверяваща, че същите са запознати с ограниченията и забраните, определени в Наредбата по чл. 135, ал. 1, т. 6 от Закона за водите, които попадат в проектните санитарно-охранителни зони – при водовземане, предназначено за самостоятелно питейно-битово водоснабдяване Документът се съставя със съдържание съгласно чл.152 от Наредба № 1 за проучване, ползване и опазване на подземните води
  3. Удостоверение за регистрация като земеделски производител – при искане за издаване на разрешително за физическо лице – земеделски производител;
  4. Писмен отказ от ВиК оператора в обособената територия за присъединяване към водоснабдителните мрежи и съоръжения. (Документът се съставя със съдържание съгласно чл.154 от Наредба № 1 за проучване, ползване и опазване на подземните води)
  5. Обосновка на водовземането, включително обосновка на заявеното водно количество, съгласно нормите за водопотребление, определени с наредбата по чл. 117а, ал. 2 от Закона за водите/§140 от ПЗР на ЗИД на ЗВ, обн. ДВ, бр.61/2010 г.
  6. Обосновка на водовземането, включително обосновка на заявеното водно количество се изготвят със съдържание определено в чл.151 и чл. 156 ал. 1, ал.3 и ал.4 на Наредба № 1 за проучване, ползване и опазване на подземните води, към която се прилагат:
  • Документът от В и К оператор или друг оператор, удостоверяващ възможността за включване на отпадъчните води от обекта в съществуваща канализационна система – издава се при условията на чл. 125 от Закона за водите и към него се прилага скица в подходящ мащаб с посочени местоположението на обекта, който формира отпадъчните води, и определеното от В и К оператора място за присъединяване
  • Доклад за резултатите от изпълнени хидрогеоложки проучвания – ако в радиус от 1 километър от мястото на исканото водовземане няма издадени други разрешителни за водовземане (в случаите на чл.156, ал.3, т.4 от Наредба № 1 за проучване, ползване и опазване на подземните води)

(Докладът се изготвя със съдържание съгласно чл.30, ал.1 и 2 от Наредба № 1 за проучване, ползване и опазване
на подземните води)

В оригиналния екземпляр на документите не се допуска да се  прилагат сканирани копия от документи.

Документи за издаване на разрешителни за водовземане, чрез съществуващи водовземни съоръжения се подават само за съоръжения, оборудвани за водовземане и включени в регистъра на водовземните съоръжения.

Когато от дейността на обекта, който се предвижда да бъде водоснабден се формират отпадъчни води, съдържащи приоритетни вещества, по смисъла на Наредбата за стандарти за качество на околната среда за приоритетни вещества и някои други замърсители или опасни вещества, по смисъла на Наредба № 1 за проучване, ползване и опазване на подземните води и ВиК операторът на обособената територия удостовери, че не може да включи отпадъчните води в канализационната система, заедно със заявлението за издаване на разрешително за водовземане се подава и заявление за издаване на разрешително за заустване на отпадъчни води в повърхностни водни обекти и процедурата за издаване на разрешително за водовземане се извършва съгласувано с процедурата за издаване на разрешително за ползване на повърхностен воден обект за заустване на отпадъчни води.

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини