Войчеховски: Бюджетът за ОСП трябва да се увеличи с 50%

Еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Януш Войчеховски заяви в интервю за The Irish Farmers Journal, че бюджетът за Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз трябва да се увеличи с 50% спрямо сегашното ниво. Според него, сегашният дял от 0,4% от целия бюджет на ЕС за производство на храни и развитие на селските райони не е достатъчен, за да се справим с предизвикателствата, свързани с хранителната сигурност и задълженията на фермерите по отношение на климатичните промени и околната среда.

През май 2020 г., по инициатива на Войчеховски, Комисията предложи увеличение на бюджета за ОСП с 26 милиарда евро, което доведе до нарастване на средствата от първоначално планираните 365 милиарда евро до 391 милиарда евро. В крайна сметка, през юли 2020 г., Съветът на ЕС прие увеличение с 22 милиарда евро, като бюджетът достигна 387 милиарда евро. Това увеличение на селскостопанските фондове на ЕС за периода 2021-2027 г. имаше значителна финансова полза за европейските фермери.

При последното преразглеждане на многогодишната финансова рамка (МФР) на ЕС, Урсула фон дер Лайен предложи съкращаване с 440 милиона евро на бюджета на ОСП за периода 2025-2027 г. Това намаление засяга финансирането на мерки за реклама на селскостопански храни в трети страни. Войчеховски изрази притеснение по този въпрос, като подчерта, че успехът на ЕС в търговията със селскостопански храни се дължи на качеството на продуктите, които трябва да бъдат рекламирани.

В края на своя мандат в Европейската комисия, 69-годишният Войчеховски, роден в Полша и с опит като адвокат в Европейската сметна палата, публикува отчет на дейността си. В него той отбеляза, че успешното популяризиране на европейските храни е допринесло за рекорден експортен излишък от над 70 милиарда евро в търговията с храни през 2023 г., като износът е достигнал 228 милиарда евро, а вносът – 158 милиарда евро.

Европейският съюз е основен производител и най-големият износител на храни в света. Добавената стойност на селскостопанската продукция в ЕС-27 през 2022 г. е 222 милиарда евро, което е с 44% повече от 2015 г. ЕС остава самодостатъчен потребител на ключови селскостопански продукти като зърнени култури, месо, мляко, зеленчуци и плодове. Въпреки това, като се има предвид значителното превишаване на производството над потреблението на тези продукти в ЕС, бюджетът за реклама в трети страни трябва да бъде увеличен или поне да се поддържа на сегашното ниво.

В интервю за Euractiv, Войчеховски изрази мнение, че е неприемливо изплащането на средства за националните планове за възстановяване да бъде обвързано с изпълнението на определени политически реформи или условия. Тази идея е подкрепяна от мнозина в ЕС, включително настоящия еврокомисар по бюджета Йоханес Хан. Войчеховски заяви, че не може да си представи ОСП с условия като зачитането на върховенството на закона или икономически показатели.

По отношение на търговията, Войчеховски коментира призивите за осигуряване на равни условия на конкуренция между производителите от ЕС и техните международни конкуренти чрез същите производствени стандарти, известни като „огледални клаузи“. Той подчерта, че отворената търговия е преди всичко добра за ЕС и че интересите на ЕС в търговията със селскостопански храни са по-скоро агресивни, отколкото защитни. Според него, преговарящите от ЕС трябва да се стремят да уеднаквят производствените стандарти между блока и търговските партньори, доколкото е възможно, когато преговарят за споразумения за свободна търговия. Войчеховски добави, че ЕС е член на Световната търговска организация и не може да създава изисквания, които могат да бъдат възприети като търговски бариери от партньорите.

По време на първото си заседание след изборите за Европейски парламент, евродепутатите от Комисията по земеделие и развитие на селските райони изразиха критики към предложението на Европейската комисия за намаляване на бюджета за Общата селскостопанска политика (ОСП) през 2025 г. спрямо 2024 г.

Това становище ще допринесе за позицията на Европейския парламент, която ще бъде одобрена по-късно тази година в бюджетната комисия, след това в пленарната зала и накрая ще бъде договорена със Съвета, представляващ държавите-членки.

Прегледът на многогодишната финансова рамка (МФР) на ЕС предвижда намаление на бюджета за ОСП с 440 милиона евро за периода 2025-2027 г. В същото време, основен елемент в него са 50 милиарда евро помощ за Украйна. Намалението не засяга директните плащания, а разходите за реклама и мисиите на служители на Комисията в чужбина за проучване на нови пазари.

Представители на европейската хранително-вкусова промишленост изпратиха съвместно писмо с призив към държавите-членки в Съвета на ЕС да се противопоставят на тези съкращения. Италианският евродепутат Рафаеле Станканели (Патриоти за Европа, Италия) заяви, че това е удар за онези, които искат да изнесат продукцията си на международни пазари и че трябва да се намери компенсация по един или друг начин.

Херберт Дорфман (ЕНП, Италия) призова за ясна позиция и дебат с бъдещия комисар, за да се изпрати посланието, че не са съгласни с намалението и че средствата трябва да бъдат запазени на сегашното ниво.

Кармен Санчес, служител на Европейската комисия, участваща в заседанието, определи предложението като „леко намаление“ на селскостопанския бюджет. Тя увери, че бюджетът за 2025 г. ще запази мерките за реклама под управлението на ЕС и държавите-членки на същото ниво като миналата година, което означава, че бюджетите на държавите-членки няма да бъдат засегнати. Санчес припомни, че годишната програма за 2025 г. за насърчаване на селскостопанските продукти ще бъде представена на страните-членки едва през септември.

Европейският парламент е в почивка от 29 юли до 1 септември 2024 г. България има само двама заместник-членове в комисията по земеделие, които ще участват в заседанията само по заместване.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини