Службите по земеделие изнасят предварителните регистри на имотите, промени се правят до 15 август

Общинските земеделски служби на основание чл.72, ал.4 от Правилника за приложение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи /Закон за земята/ ППЗСПЗЗ  вече обявяват и уведомяват всички заинтересовани собственици и ползватели на земеделски земи, че за стопанската 2024/2025 г. по реда на чл.72, ал.2 от правилника

са изготвени предварителните регистри на имоти въз основа на подадените декларации по чл. 69 и заявленията по чл. 70

за съответните землища на териториите на общините.

Обявите за изготвените регистри се изнасят на видно място на информационни табла в сградите на Общинските  служби по земеделие.

Земеделските стопани трябва да извършат справка в регистрите и да реагират

Промени в предварителните регистри те ще могат да  правят в срок до 15.08.2024 г. в случаи на възникнала промяна в декларациите/заявленията или ако се налага  отстраняване на допуснати грешки и неточности. Това може да става  по инициатива както на общинската служба по земеделие, така и въз основа на одобрени заявления на заинтересуваните лица.

 Освен това областните дирекции „Земеделие” във връзка с чл. 37в, ал. 1 от Закона за земята за всяко землище трябва да открият процедура по сключване на споразуменията за стопанската 2024/2025 г. с цел  определяне на масивите за ползване на земеделски земи и организиране на сключването на споразуменията между собствениците и/или ползвателите,

За целта

вече се назначават комисиите по общини

 в които трябва да има представители на местната власт или упълномощено от тях лице, експерти от Общинските служби и Областните дирекции,  представители на Службата по геодезия, картография и кадастър, юристконсулт.

Комисиите ще ръководят сключването на споразуменията за ползването на масивите и ще съставят проект за служебното разпределение на ползването на земите.

Заседанията им трябва да се  оповестяват чрез обяви в кметството и в сградата на съответната Общинска служба по земеделие, и да се публикуват на интернет страницата на общината и на Областните дирекции „Земеделие“. Заседанията им трябва да са публични.

Когато между ползвателите не се постигне споразумение, както и за останалата до една трета от земите, които споразумението не обхваща, тогава комисиите ще съставят проект за служебно разпределение на ползването на земите по масиви – в срок до 15.09.2024 г.

В срок до 20 август комисиите трябва да  определят териториите, в които ще се създават масивите за ползване и да определят границите им.

Това да става върху копие от картата на възстановената собственост (кадастралната карта). Комисиите трябва да изготвят и карта на масивите за ползване и регистър, който съдържа данни за имотите, заявени за участие в споразумението и за имотите по чл. 37в, ал. 3, т. 2 ЗСПЗЗ.

При определяне на територията, в която се създават масивите за ползване по реда на § 2ж от допълнителните разпоредби на Закона за земята, ще се включват имотите по чл. 37в, ал. 3, т. 2 , и ще се изключват имотите, за които собствениците и ползвателите са декларирали или съответно заявили несъгласие за включване.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини