Русия и Китай са готови да преминат към бартер

Русия и Китай планират да възстановят бартерните транзакции, за да заобиколят санкциите и да сведат до минимум валутните рискове, което ще им позволи да намалят зависимостта си от международните банкови системи.

Русия и Китай са готови да използват бартерни търговски схеми, пише Ройтерс, позовавайки се на три източника в търговията и плащанията, докато двама от тях очакват сделки, свързани със селското стопанство тази есен. Това се дължи на факта, че Москва и Пекин се опитват да ограничат използването на банкови системи, контролирани от САЩ.

Президентът Владимир Путин по време на посещение в Китай през май обсъди проблема със забавянето на плащанията. И въпреки че има заобиколни решения чрез малки регионални китайски банки, чиято дейност е по-трудна за проследяване от Вашингтон, проблемите с плащанията остават.

Бартерната търговия ще позволи на Москва и Пекин да заобиколят проблемите с плащанията, да намалят видимостта на двустранните си транзакции за западните регулатори и да ограничат валутните рискове.

Русия разработва регулации за бартерната търговия, а руски източници, интервюирани от Ройтерс, предполагат, че Китай прави същото. Източниците, които пожелаха да останат анонимни поради непубличния характер на информацията, са тясно свързани с двустранната търговия.

Топ мениджър на голяма руска банка заяви, че се подготвя бартерна схема, но отказа да разкрие подробности. Един от източниците, работещи в областта на плащанията, каза, че се обсъжда сделка с руския износ на храни.

Руското министерство на промишлеността и търговията и китайското министерство на търговията не отговориха на въпросите за бартерната търговия със стоки.

Китай и Русия вече са се занимавали с бартера. През 2019 г. Китай се съгласи да обмени палмово масло на стойност близо 150 милиона долара от Малайзия за строителни услуги, продукти от природни ресурси и гражданско и отбранително оборудване.

През 2021 г. китайската компания изнесе авточасти за Иран на стойност 2 милиона долара в замяна на шам фъстък.

Бартерните сделки между Москва и Пекин бяха нещо обичайно преди разпадането на Съветския съюз и продължиха през 90-те години на миналия век, но сделките, които сега се обсъждат, ще бъдат първите от около 30 години, казаха източниците.

„Спомням си, че в началото на 90-те години на миналия век… след това имаше бартерни сделки между Китай и Русия“, каза Кайл Шостак, заместник-председател на борда на директорите на Qifa, китайско-руска компания, която се стреми да облекчи двустранните търговски проблеми чрез цифрови сетълменти. „След това, поради развитието на банковия сектор, целият бизнес, цялата търговия между Русия и Китай напълно премина към банкови сетълменти.“

Шостак каза, че платформата Qifa ще бъде готова да улесни бартерната търговия, когато регулациите бъдат приложени напълно.

Руското министерство на икономиката публикува документ през февруари, в който съветва руските компании как да извършват бартерни сделки и посочва капани, които трябва да избягват.

Документът от 15 страници включва ръководство стъпка по стъпка за изчисляване на разходите и митата, обяснява необходимите счетоводни изисквания и предоставя шаблони на договори за различни видове бартерна търговия – двустранна, многостранна и тол так, когато например фабрика се използва от трета страна.

Документът описва бартерните транзакции като добър начин за избягване на международни разплащания и пари в брой.

Бартерната търговия предлага решение на огромни проблеми с плащанията както за санкционирани, така и за цивилни стоки, каза източник от руското правителство, който съжалява, че пътуването на Путин до Китай не е подобрило перспективите, както се очакваше.

„Има политически въпроси, които трябва да бъдат решени, но въпреки посещението на нашия президент в Китай, те не са решени“, каза той.

Друг източник в руска индустриална компания заяви, че се обсъжда износът на метали от Русия в замяна на автомобили от Китай.

Прозрачността
на по-традиционните търговски средства е възпиращ фактор за двустранната търговия между Китай и Русия, както и липсата на механизъм за директно плащане между Русия и Китай, казаха източниците.

Глобалната система за финансови съобщения SWIFT остава опция за банки, които не са обект на санкции, но е „международна банкова система, която е напълно прозрачна за нашите приятели, сред които и американците“, каза платежният посредник пред Ройтерс.

„Те следят отблизо тази отворена книга. Следователно, колкото по-малко SWIFT се използва за междубанкови транзакции между руски и китайски банки, толкова по-спокоен е той.“

Системата за финансови съобщения на Банката на Русия (SPFS) и китайската платежна платформа CIPS все още не са напълно свързани.

„Днес все още няма ИТ шлюз, който да свърже тези две системи, така че мостът все още е или SWIFT, или услуги за дистанционно банкиране, които са налични в софтуера на почти всяка банка“, каза платежният посредник.

Ръководителят на Централната банка на Русия Елвира Набиулина по-рано говори за платежната система BRICS Bridge, която ще свърже финансовите системи на участващите страни. Напредъкът е бавен. Източник на Ройтерс, близък до проекта, каза, че стартирането на сетълменти в цифрови валути с помощта на този мост няма да се случи до 2028 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини