Димитър Зоров: ЗНП означава, че млякото и сиренето ще се произвеждат от българско прясно мляко

БДС не е стандартът, зад който стои държавата

Вече имаме Защита за наименование на произход (ЗНП) за Българско бяло саламурено сирене и Българско кисело мляко, които имат европейски Регламент и това е най-високата степен на защита на продуктите, обясни Димитър Зоров. В същото време обаче продължава да има БДС, като БДС е предложен навремето от Асоциацията на млекопреработвателите у нас, както и ЗНП сега.

Хората трябва да знаят, че БДС не значи Български държавен стандарт, това е защитена абревиатура, марка на Института по стандартизация и в момента технологията на производството на кисело мляко и на бяло саламурено сирене у нас е една и съща по БДС и ЗНП, с една, единствена чувствителна разлика – по ЗНП млякото, от което се произвеждат млечните продукти, трябва да е с произход България, а самото прясно мляко да е произведено от 80 процента български фуражи. БДС не е стандартът, зад който стои държавата.

Преди време, от БДС беше изпуснато в интерес на някои хора “българско” и остана само “прясно мляко” и в момента по БДС масово се произвеждат сирене и кисело мляко от вносно, небългарско мляко. Интересите са големи за подвеждане на потребителя, но ЗНП съществува от една година и БДС съществува неправомерно. В момента БДС съществува една година паралелно със ЗНП, търси се изменение на БДС, но мислите ли, че потребителите ще се ориентират в тези промени?

Ние говорим как млякото на фермерите не се изкупува, а в същото време чиновници излизат и обясняват как млякото в България нямало да стигне за производство на мляко и сирене. Доверието на потребителите от подобни практики е сринато – какво е това сирене с 80 процента вода, когато в млякото водата е 88 процента? Поредната манипулация е, че по ЗНП са регистрирани малко производители. Регистрацията е отворена, освен декларацията, че трябва да се спазва европейското законодателство.

ЗНП означава, че млякото и сиренето ще се произвеждат от българско прясно мляко, а не от мляко, внос от Полша, от Украйна, от Унгария и т.н. или от неизяснен произход и качество.

У нас се произвежда повече от 600 000 тона сурово мляко за година, киселото мляко и сиренето, което е по БДС, тъй като ЗНП замества изцяло БДС, но с условието за българско мляко, са не повече от 15 процента. Под 15 процента от всички млечни продукти у нас досега са по БДС. Имаме достатъчно мляко, но ако попитате фермерите защо не им се изкупува, те ще ви кажат, че преработвателите внасят по-евтино мляко. Ние какво искаме – българското сирене и мляко да ги произвеждаме с чуждо, със сухо мляко? Няма как да стане това. Колега преди седмица е търсил да си купи сметана от български предприятия и не е могъл, защото масово се работи със сухо мляко. Ако животновъдните организации имат перспектива да реализират своето мляко, те ще увеличат и производството.

Пълна манипулация е, че цената на млякото или сиренето ще се увеличи, ако се използва само българско сурово мляко. От една година на пазара има продукти по ЗНП, цената е същата, само гаранцията за качество е по-голяма. По ЗНП потребителите ще получат качествен продукт, защото от сиренето с вода нищо не получават – само си дава парите. Всички в бранша знаем какво сирене се продава, в Агенцията по храните знаят, но никой не си прави труда да промени нещо, защото няма контрол. Няма потребител, който да не е доволен, ако знае произхода на суровините, от които се правят млякото и сиренето.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини