Най-голямата агрофотоволтаична система в Германия влиза в експлоатация – отдолу се отглеждат различни култури

Соларни модули отгоре, елда, овес, пшеница и лимец отдолу. Най-голямата селскостопанска фотоволтаична система в Германия е свързана към мрежата в Шлиер в Баден-Вюртемберг

За откриването на моделната агроволтаична ферма пише Джулия Шюрер в статия, публикувана в немското агрономическо онлайн списание Agrarheute.

Тя разказва, че след повече от година подготовка най-голямата селскостопанска фотоволтаична система в Германия (PV система) е влязла в експлоатация.

В Шлиер в Баден-Вюртемберг електричеството вече се генерира от слънчева енергия върху 14 хектара обработваема земя.

Благодарение на агро-фотоволтаичните системи тази област може да се използва за селско стопанство и производство на слънчева енергия.

Комбинацията от полета и соларни модули е особено полезно в слънчеви и сухи зони. Соларните модули осигуряват защита на растящите под тях растения от слънце и топлина, както и от градушка и силен дъжд. Освен това фотоволтаичната система над растенията може да помогне за спестяване на пестициди.

Agri-PV системата в Шлиер произвежда реколта на три места, на две ниви расте зелен фураж, а на третата – елда. От есента зърното ще расте и в трите полета с мека пшеница, овес и спелта. Не е възможно да се отглежда само царевица, защото растенията стават твърде високи.

Соларните модули могат да се сгъват настрани за обработка на нивите с трактор или прибиране на реколтата с комбайн.

Редиците соларни модули са разположени на 14 метра един от друг и са с височина 3 метра, оставяйки достатъчно място за селскостопанска техника.

Земеделските производители губят около 15 процента от посевната си площ заради слънчевата система, но допълнителният доход от производството на електроенергия ги компенсира повече.

Цената на системата е била приблизително 9 милиона евро.Обектът в Шлиер е най-големият по рода си в Германия досега и е предназначен да служи като модел за други обекти, демонстриращи как могат да се комбинират селското стопанство и фотоволтаиците, пише експертката.

Министърът на земеделието на Баден-Вюртемберг Петер Хаук взе участие в откриването на системата XXL Agri-PV.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини