Агрометеорологичните условия през следващата седмица отново ще бъдат неблагоприятни за земеделците

През следващата седмица агрометеорологичните условия ще бъдат доминирани от относително сухо и горещо време. В голяма част от полските райони основен лимитиращ фактор за развитието на късните земеделски култури, особено тези отглеждани при неполивни условия, остава сериозният дефицит на почвена влага. Изключение правят някои изолирани райони в Южна и Източна България, където в средата на първото десетдневие на август паднаха валежи със стопанско значение от 20-35 l/m² (районите на Силистра, Шабла, Калиакра и Кърджали). Това съобщи Драгомир Атанасов, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През този период в полските райони царевицата ще преминава през различни етапи на зрелост – от млечна и восъчна до пълна зрелост. При слънчогледа ще продължи процесът на узряване.

В Западна България и Дунавската равнина, поради липсата на достатъчна почвена влага и високите температури, са регистрирани значителни повреди при посевите с пролетни култури. Констатирани са случаи на увяхване и пълно изсъхване на растенията, особено в районите на агростанциите Кюстендил и Николаево.

Настоящите условия ще затруднят качественото провеждане на сезонните почвообработки. Сухото време ще ограничи развитието на сиво гниене при зреещите плодове и грозде, но същевременно ще увеличи риска от развитието на брашнести мани.

За да се предотврати разпространението на болести и вредители като акари, плодови червеи и гъсеници от третото поколение на шарения гроздов молец, растителнозащитните пръскания трябва да се извършват през по-хладните часове на деня.

Агрометеорологичните условия през следващия седемдневен период ще поставят предизвикателства пред земеделските производители, особено в полските райони на Западна България и Дунавската равнина. Необходима е повишена бдителност и своевременна реакция за минимизиране на щетите и оптимизиране на условията за развитие на културите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини