Един от първите агрофотоволтаици в Източна Европа показва добри резултати край Букурещ

Представители на Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) от София и Русе посетиха   Експерименталната база „Моара Домнеаска“, която се намира на 25 км от Букурещ, в гр. Афумати, и е с обща площ от 201 ха. Посещението е част от програмата на шестото заседание на Стратегическата работна група (SWG) за Системата за знания и иновации в селското стопанство.

Една от демонстрациите е била  агрофотоволтаична система, изградена над ягодово поле и специално проектирана за нуждите на земеделския сектор.

Създател  е д-р инж. Драгош  Офрим , преподавател в Политехническия университет в Букурещ и собственик на фирма, специализирана в оборудване за електроника и електротехника и автоматични системи, която е част от по-голяма компания, поддържаща представителство и в България.

Инженер Офрим се занимава с производство на електроника, микроелектроника, технически и автоматични системи от над  30 години. Преди 3 г.  обаче решава да разшири бизнеса си с възобновяема енергия, и то не каква да е, а специално в посоката агрофотоволтаиците.

Тази концепция означава да използваш земята за две неща – за земеделско производство и производство на ел. Енергия, разказва той. Концепцията е отлична възможност за преодоляване на съвременните предизвикателства в селското стопанство и енергетиката. Чрез комбиниране на производството на електроенергия и градинарството на една и съща земя се отключват нови възможности за развитие и се постигат  синергични ползи и в двата сектора. Според него агрофотоволтаиката ще допринася все повече за устойчивото земеделие и производството на чиста енергия и това е сектор с голямо бъдеще.

Той посочва, че има две основни категории панели – мобилни, които могат да се местят, или такива, които са инсталирани върху културата, той обяснява, че са избрали второто и културата се отглежда на отворени площи.

Но допълва, че стандартните фотоволтаици, които се монтират на покривите на сградите, не са подходящи за земеделие. Изградените сега  са на база микроелектроника и нанотехнологии решения, имат различно ниво на прозрачност.

Премиерата на пилотният проект е била през лятото на 2023 г., това лято ще споделят първите резултати. Фотоволтаичната система използва два модела полупрозрачни фотоволтаични панели, предназначени за приложения на техните иновативни интегрирани AgriPV системи – с 49% прозрачност / 250Wp и 77% прозрачност / 115Wp.

Разделена е на три зони въз основа на степента на засенчване: полузасенчване, леко засенчване и без засенчване. Това разделение предлага на агрономите възможността да провеждат изчерпателни проучвания за връзката между нивата на засенчване, влажността и температурата във всяка зона за отглеждане на ягоди.

Основен извод след първата тестова година е, че за ягодите сорт Сибила най-добра е средната трансперация (леко засенчване). Тази година изследват и други параметри с помощта на сензори за мониторинг, които измерват температурата на земята.

Разработено и интегрирано е персонализирано командно-контролно устройство, включващо система за мониторинг на температурата и влажността, както и IoT преобразуватели и компоненти за автоматизация, позволяващи онлайн наблюдение и контрол на множество параметри, свързани с отглеждането на ягодови култури. По този начин комбинацията за измерване и автоматизация предлага цялостно, високоефективно, активно и модулно решение на изследователи и фермери в Румъния и Югоизточна Европа, които се интересуват от тази нова технология.

Полето под тази конструкция ще продължи да бъде място за експерименти, като  колегите от съседните страни, като България и Унгария, също могат да идват и да експериментираме заедно, след три години може да е друга култура. За всеки, който иска да тества влиянието на панелите под конструкцията, тук е мястото за експерименти за Източна Европа, посочва инженер Офрим.

Той допълва, че проектът може да се адаптира на различни места и култури, и с други нива на прозрачност и засенчване.

Структурата на фотоволтаичната система включва и хибриден инвертор, който използва AI технология за оптимизиране на производството и потреблението на електроенергия. Той също така включва система за съхранение на енергия, разчитаща на слънчеви батерии, от съществено значение за нощни операции, както и в ранните сутрини – време, което е най-активното в земеделието. Смарт инверторът събира ежедневно данни за използването и производството на енергия, и научава все повече и повече за местните климатични условия. По този начин инверторът компенсира и менажира производството и консумацията на енергия в съответствие с времето.

Инженер Офрим подчертава, че големият въпрос на следващ етап е как да се използва цялата енергия в земеделието, за която фермерът е инвестирал и поддържа, така, че стопанинът да добавя стойност на продукцията си. Например, вместо да продава стоката си на 50 евроцента на кг на пресния пазар, да я пакетира и складира в хладилни помещения, които черпят ток (който сам вече си произвежда) и да ги продава по-късно за 1 евро на кг.

В момента системата подпомага осигуряването на енергия за всяка дейност в цялото стопанство, особено за напояването, но остава и неизразходван ток.

Инженерът допълва, че бетонова конструкция, както в България,  така и в Румъния има редица ограничения за земеделски земи. Но за подобни полумобилни метални основи, които е използвал в Румъния не е необходимо издаването на специални  разрешителни сертификати. Разбира се, проектът трябва да бъде одобрен от администрацията, но процедурите са по-леки, а конструкцията се води като временен обект и може  да се премести за един ден, което я прави подходяща за други експерименти и пилотни проекти.

След 2 години  опити, той смята, че проектът е решение за земеделците в областта на осигуряването на енергия за стопанството, така, че те не само да не изгубят средства, а да спечелят.

НССЗ ще представи и други интересни демонстрации.

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини