Според маслобойните слънчогледът е с по-ниска масленост от стандарта

Свършва август и темата за слънчогледа и мощностите, които ще го преработват отново назрява в горещото пространство. Трябва да се премахнат всякакви ограничения, за да може да се заредим със суровина,  казват отново от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в лицето на Яни Янев

Те имат прогноза, че се очакват слаби добиви от слънчоглед  почти в цялата страна и условията са крайно неблагоприятни за продукцията, обречена още от сеитбата на недостатъчно почвена влага и покосена допълнително от последните жеги, които се отразиха изключително зле.

Това естествено ще удари и  добивите, и качеството, опасяват се в прогнозите си преработвателите. Според тях количество от около 1,6 млн.т слънчоглед може и да има, но маслеността в суровината няма да бъде очакваната. Заради това като преработватели ще бъдат принудени да преработят повече слънчоглед, за да получат единица масло, заради което ще вложат и повече разходи.

По думите на Яне Янев слънчогледът би трябвало да е с масленост около 44%, но при тях в момента първите проби, които пристигат  показвали масленост от 35%.

Що се отнася до цената на суровината, преработвателите смятат, че въпреки че производителите ще имат висока себестойност, сега няма притеснение от покачване на цени, което се случи през 2022 година, защото тогава цените са били панически.

Някои предприятия ще действат с намален капацитет,  казва Янев, затова искат сега да нямат  търговски бариери. За да сме на външния пазар като добър експортьор, казва той, ние трябва да се конкурираме с другите преработватели. В предишни години успешно се конкурирахме с най-големите в света, но за тази цел  ни трябва суровина, за да си направим производствената програма.

Преработвателите очакват среща с министъра на земеделието и храните, на която да се обсъдят и решат предварително тези проблеми и да не продължават тревогите на преработвателите от намален капацитет на работа. Бяхме поставени преди година в една ситуация да не можем да купуваме български слънчоглед, защото не можем да отговорим на исканията на цените на производителите, не можем да внасяме и от Украйна“, каза още той.

Според статистиката е отчетен 63% по-нисък експорт на слънчогледово олио за първото шестмесечие, отбеляза Янев.

Както е известно окачествяването на слънчогледа става по основните показатели на БДС – влага, масленост, примеси-зърнени и чужди; допълнително е замерена хектолитрова маса. Основният показател, определящ качеството на слънчогледовото зърно е неговата масленост, която съгласно действащия стандарт не трябва да бъде под 42%.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини