Защо 24 милиона японци започват деня си с българско кисело мляко

В резултат на своята над 50 годишна научноизследователска и производствена история, „Ел Би Булгарикум“ ЕАД притежава значителна по обем интелектуална собственост, включваща патенти, марки и географски означения, а също и  технологии, методики и производствен опит. 

Дружеството е притежател на редица регистрирани патента и търговски марки, някои от които са с множество регистрации за териториите на страни от Европа, Азия и Австралия. Чуждестранните партньори на дружеството са фирми с дългогодишен опит в производството и продажбата на млечни продукти и имат водещи пазарни позиции.  

Лицензионните договори включват отдаване на правото на производство и продажба на оригинално българско мляко и млечнокисели продукти за определена географска територия, доставка на висококачествени български закваски и оказване на технологична помощ.  

Най- голямо е разнообразието на продукти, произвеждани и предлагани в Япония от компанията “Meiji Holdings Company, Ltd”.  Сътрудничеството с японската фирма не се ограничава само с доставката на ноу-хау и закваски, а обхваща съвместни изследвания и разработки върху здравословния ефект на киселото мляко и създаването на технологии за производството на функционални храни. 

Meiji е най-големият производител на млечни продукти в Япония. Продуктовият асортимент включва не само прясно мляко, но и кисели млека, сладоледи, сирена и други млечни продукти, както и разнообразни здравословни храни и напитки.  

Компанията започва своето развитие със свръхмодерна технология за преработка на млякото, което е един много деликатен и труден за съхранение продукт. Това е първата компания, която през 1971 г. започва производство на кисело мляко и по този начин променя културата на хранене чрез въображение и изобретателност. 

Първият досег на Meiji до българското кисело мляко е на международното изложение в Осака през пролетта на 1970 година. То е предложено на вниманието на японците като алтернатива на известното им вече подсладено десертно мляко. Българското кисело мляко се отличава с липсата на захар, гъстотата си и киселия си привкус. 

Тогава “Meiji Holdings” подписва лицензионен договор с българското правителство и започва редовна доставка на закваска от България. Продуктът се представя на японския пазар през 1973 година, като неговите реклами акцентират върху липсата на подсладители и върху импортираните микроорганизми директно от България.  

Първият голям успех идва с промяната във възприемането на потребителите, след като компанията започва да препоръчва киселото мляко не само като десерт, но и като здравословен продукт, който да се консумира ежедневно. Усилията на научноизследователския отдел водят до промяна на вкуса на предлаганото кисело мляко – той става по-мек, леко сладък и освежаващ. В същото време на потребителите се предоставя точна и пълна информация за хранителните и функционалните характеристики на млякото. 

Друга насока в изграждането на маркетинговата концепция е постоянното акцентиране върху произхода на продукта – името на България доказва своите преимущества и изиграва съдбовна роля през решителния етап на налагане на търговската марка.  

Добре балансираната и координирана маркетингова стратегия постепенно създава един нов пазар. Продажбите започват да нарастват в началото на 80те години на ХХ век. Опаковката се променя от стандартната за тези продукти тогава кутия, в кутия с огромен капак, която се използва и до днес.  

През 1984 година нов вид закваска LB51 се добавя към киселото мляко и рекламните лозунги започват да наблягат не толкова върху автентичността на продукта, колкото върху неговите здравословни качества, най-същественото, от които е повишаването на имунитета на човешкия организъм. Тази промяна се оказва навременна, тъй като стремежът към здравословен начин на живот в японското общество набира сила.  

През 1993 започва употребата на нова закваска LB81 въз основа, на което здравното министерство дава на киселото мляко статут на здравословна храна. Броят на млеката, обединени под търговската марка „българско кисело мляко“ нараства на 30, като тук се включват плодови млека, кисело мляко за пиене, дори и сладкиш с кисело мляко.  

В изследване, проведено в края на 90-те години, около 60% от потребителите назовават „българското кисело мляко“. Този процент е двойно повече в сравнение с цифрата от 1993 година. Поне 90 % от хората разпознават марката под влияние на рекламата. Разширяването на пазара и създаването на нови и печеливши продукти става приоритет за компанията. Meiji успява да се наложи в този бранш и да популяризира киселото мляко не само като храна за закуска, но и като продукт, който може да се консумира целодневно. Бъгарското кисело мляко на Meiji може да се похвали с двуцифрен процент на годишен растеж на продажбите. Това се постига с активна кампания и реклами, насочени главно към интересуващите се от здравето си хора. През 1997 г. продажбите от „Българското кисело мляко на Мейджи“ възлизат на 50 милиарда йени от общо 60 милиарда оборот на компанията от продажба на кисели млека. 

Днес, почти 20 милиона японци започват деня си с българско кисело мляко, а освен икономическа изгода за България, партньорството с “Meiji Holdings Company, Ltd” допринася и за добрите българо-японски взаимоотношения, за популярността и високата репутация на България в Япония. Оценка за големия принос на “Meiji Holdings Company, Ltd” в двустранните взаимоотношения са награждаването на високопоставени служители от фирмата с високи български държавни отличия, както и многобройните срещи на ръководството на Meiji с български държавни делегации в Япония и България. 

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини