Покачване на цените на слънчогледа в Румъния: всеки процент масло е важен

През последните дни цените на слънчогледа в Румъния се повишиха значително, достигайки 460 долара за тон в пристанището на Констанца. Увеличението се дължи на неблагоприятните метеорологични условия, довели до намаляване на производството, твърдят експерти.

Ценовото ниво на преработвателите варира от $438 до $450 за тон в зависимост от базата.

„Цените са базирани на стандартно съдържание на масло от 44%. Ако съдържанието на масло е под това ниво, цената ще бъде намалена с 1,5% за всеки липсващ процент“, обяснява пазарният агро експерт Юрие Риа.

Ако базовата цена е $450 за тон и съдържанието на масло е с 2% под стандарта от 44%, крайната цена ще бъде коригирана с $6,75. 4% намаление на съдържанието на масло би намалило цената с $13,50.

Земеделските производители се съветват да вземат предвид тези корекции и внимателно да планират продажбата на своите култури, като вземат предвид влиянието на качеството върху крайната цена.

Прогнозата за износа на слънчоглед от Румъния през 2024/25 г. остава непроменена, въпреки намалението на официалната оценка на добива от тази култура. По-ниските добиви бяха компенсирани от увеличаване на площите слънчоглед, които са най-високите от 2019 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини