Google, Meta, Microsoft и Salesforce установяват най-големия предварителен пазарен ангажимент в света за висококачествени проекти за поглъщане на въглерод

Сформиран е най-големият в света предварителен пазарен ангажимент (AMC) за природосъобразни кредити за поглъщане на въглерод. Google, Meta, Microsoft и Salesforce обявиха, че са основали Symbiosis Coalition – иновативен AMC за висококачествени природосъобразни проекти, целящ да осигури силно бъдещо търсене за тях.

Коалицията за симбиоза извежда действията в областта на климата на следващото ниво, като се стреми да идентифицира и катализира следващото поколение проекти за възстановяване на природата, отговарящи на критериите за качество. Безспорен пазарен сигнал е, че качеството и най-голямото въздействие върху климата на проектите за поглъщане на въглерод са основен приоритет и купувачите са готови да платят реалната цена за тях.

Това е сериозна възможност за фермерите, които могат да се включат в програми за въглеродно земеделие, които са убедили инвеститорите, че техните сертификати са безспорни и надеждни, и да повишат значително своите доходи.

Поетите ангажименти са следните:

  • Коалицията е сключила договор за закупуване на до 20 милиона тона висококачествени кредити за поглъщане на въглерод до 2030 г. AMC е еквивалентен по обем на целите за поглъщане на въглерод до 2030 г. на щата Калифорния. Целта е да се ускори разработването на научно обосновани проекти за възстановяване, които ще допринесат за напредъка по глобалните климатични цели.
  • Symbiosis иска да си партнира с инвеститори със сходни възгледи, неправителствени организации, доставчици на пазарни стандарти и разработчици на проекти, за да изясни  как изглежда „доброто“ възстановяване и да даде възможност за повече от това. Той планира да интегрира най-новата наука и данни за въздействието на поглъщането на въглерод върху климата, като същевременно справедливо включва и компенсира земеделците и местните общности.
  • Коалицията ще установи и съобщи ясни критерии за качество на природосъобразните усилия за възлагане на обществени поръчки за поглъщане на въглерод, като ангажира независими експерти, които непрекъснато да преглеждат тези критерии в съответствие с най-новите научни данни и да ги актуализират при необходимост, с цел създаване на съвместен процес за искане на предложения (RFP) в подкрепа на ангажиментите на Symbiosis.
  • Symbiosis ще споделя прозрачно уроците, научени чрез тези усилия, с широката общественост, стриктно ще наблюдава и оценява въздействието на проектите.
  • Най-важната цел на коалицията е да изпрати силен сигнал към пазара, че е готова да плати реалната цена, необходима, за да се осъществят най-висококачествените природосъобразни проекти за отстраняване на въглерод и да се ускори тяхното глобално развитие.

„Google е развълнувана да се присъедини към други основатели и членове на Symbiosis, за да помогне за разрастването на пазара за отстраняване на въглерод, базиран на природата, по начин, който е твърдо ръководен от науката и има измеримо въздействие върху атмосферата. Въпреки че преди всичко се ангажираме с намаляването на емисиите от нашите операции и верига на стойността, ние осъзнаваме, че това няма да е достатъчно, за да избегнем най-лошите последици от изменението на климата“, каза Кейт Бранд, главен директор по устойчивост в Google.

Такива проекти са от съществено значение за световните климатични цели и гарантират, че за щетите, нанесени на околната среда от хората, ще бъде поета отговорност. Пазарният ангажимент също така изпраща силен сигнал, че купувачите са готови да платят реалната цена за истинското добро дело.

Поради тяхната сложност и предизвикателства, които трябва да бъдат разработени, пазарът за поглъщане на въглерод, основан на природата, е застрашен от предполагаема липса на качество, заблуждаващи твърдения за екологосъобразност и несигурност около купувачите, готови да платят реалната цена за опазване и възстановяване на природата.

Коалицията също така ще се справи с настоящите предизвикателства на пазара, като улесни подписването на дългосрочни споразумения за изкупуване на проекти, които включват консервативни допускания за въздействието върху климата, използват най-добрата налична наука и практика, гарантират, че  водят до по-големи ползи за биологичното разнообразие и справедливо включват и компенсират земеделците и местните общности.

Членовете на коалицията ще имат възможност да закупят кредити за поглъщане на въглерод, които се отчитат за техния ангажимент чрез съвместен RFP в допълнение към собствените си усилия.

„Symbiosis представлява непоколебим ангажимент към значението на природата за действията в областта на климата и ролята на въглеродните пазари, когато се прави правилно, за финансирането на критични климатични решения. Тези водещи компании се ангажират да превърнат поглъщането на въглерод в най-ефективния лост за справяне с изменението на климата. Symbiosis изпраща силен сигнал към разработчиците на проекти, че купувачите са готови да платят колкото е необходимо за висококачествени проекти, които са от полза за околната среда и местните общности.“

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини