От 24 септември до 31 октомври 2024 г. ще се кандидатства за подкрепа на разходите за вода за напояване

Максималният интензитет на помощта е до 280 000 евро

 На 21 август т. г.бяха утвърдени указанията за прилагане на схемата за държавна помощ  за  подкрепа на разходите за вода за напояване при отглеждане на земеделски култури.

Прилагането на помощта и размера на разпределения бюджет по схемата бяха утвърдени от УС на ДФЗ на 07.05.2024 г.

 Ще се подкрепят чрез преки безвъзмездни средства производители на растениевъдна продукция за покриване на част от разходите за напояване през 2024.

Бенефициенти могат да бъдат стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 и Наредба № 22 за регистър на тютюнопроизводителите.

В случай, че имат налични изискуеми и ликвидни задължения към ДФЗ, същите ще им се прихващат

от помощта.

Фермерите трябва да имат договор за 2024 г. с доставчик на услугата доставяне на вода за напояване, сключен до 10.10.2024 г. вкл.

 Помощта ще се прилага от датата на решението на Европейската комисия: до 31.12.2024 г.

 Максималният интензитет на помощта е до 280 000 евро (547 632 лв.) на предприятие от първичното производство. Бюджетът по схемата е 16 000 000 лв.

Ако не стигат парите, ще има коефициент за редукция

Когато сумата на общия изчислен размер на държавната помощ надхвърля размера

на утвърдения  бюджет, ще се определя коефициент на редукция, с който се преизчислява размера на помощта на всеки заявител.

За приемливи разходи ще се считат разходите за вода, свързани с напояването извършени през 2024 г. Ще се  признават фактури и платежни документи издадени през 2024 г.

Помощта покрива до 80% от разходите за напояване, на база предоставена  информация от доставчика на услугата за извършените плащания по сключените през 2024 г. договори.

  Ред за кандидатстване.

Земеделският стопанин подава заявление за подпомагане по образец, генерирано от ИСАК в Областната дирекция на ДФ ”Земеделие”, а ДФЗ взема решение за одобрение на заявлението или прави отказ.

ДФЗ ще предоставя информация на НАП за предстоящите плащания на земеделските

стопани, бенефициенти. Фондът ще контролира общата стойност на помощта да не надхвърля левовата равностойност на 280 000 евро (547 632 лв.) на бенефициент.

Доставчикът на услугата вода за напояване трябва да предоставя пълна информация на ДФ „Земеделие“ индивидуално за всеки земеделски стопанин, сключил договор с него и заплатил фактурите за услугата с посочен размер на извършеното плащане.

Срокове на помощта

 Срок за подаване на заявленията е от 24 септември до 31 октомври 2024 г.

Срок за изплащане на помощта е до 10 декември 2024 г.

Ще се допуска обаче изплащане на помощта и след срока, при възникнали казуси и обстоятелства,

изискващи извършване на допълнително обследване за допустимост.

През 2024 г. помощта по настоящата мярка се натрупва в рамките на максималния интензитет с други временни мерки за държавна помощ прилагани през 2022 г. и 2023 г. в подкрепа на ликвидността на

земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна, и помощ в подкрепа на разходите за вода за напояване при отглеждане на земеделски култури.

Помощта не се натрупва с други помощи за преодоляване негативните последици след

агресията на Русия срещу Украйна, прилагани посредством други инструменти (различни от държавна или минимална помощ).

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини