79,5% от гражданите в ЕС са загрижени за влиянието на земеделските практики върху околната среда

Европейските граждани все повече се тревожат за въздействието на пестицидите върху здравето и околната среда. В свят, където селското стопанство и производството на храни играят ключова роля за ежедневието на милиони хора, тези опасения стават все по-належащи. Пестицидите, които се използват за защита на посевите, също така крият рискове, които засягат както качеството на храната, така и устойчивостта на околната среда. Европейските граждани ясно заявяват своята позиция: време е да се намалят рисковете и да се играе на сигурно.

Проучване, проведено през август 2023 г. от изследователската агенция IPSOS, очертава ясна картина на общественото мнение в шест ключови държави-членки на Европейския съюз – Дания, Франция, Германия, Полша, Румъния и Испания. Данните показват, че хората в Европа вече не искат да поемат рискове, свързани с пестицидите, и настояват за по-сериозни мерки за тяхното регулиране.

Загриженост за здравето и храната
За мнозина европейци качеството и безопасността на храната са на първо място в списъка на техните тревоги. Проучването разкрива, че 75% от гражданите са притеснени за здравословността на хранителните продукти. Особено силно тези страхове се усещат във Франция, Полша, Испания и Румъния, където над 83% от хората изразяват тревога за храната, която консумират. В същото време, по-ниски нива на загриженост се забелязват в Дания и Германия – съответно 45,3% и 63,1%.
Пестицидите и околната среда
Екологичните последици от селското стопанство също будят сериозни притеснения сред европейците. Според проучването, 79,5% от гражданите в ЕС са загрижени за влиянието на земеделските практики върху околната среда. Особено силно тези тревоги се изразяват във Франция и Полша, където над 80% от анкетираните изразяват загриженост за въздействието на земеделието върху природата. Тези страхове не са случайни – интензивното земеделие и широкото използване на пестициди нарушават почвите, замърсяват водите и вредят на биоразнообразието.

Използването на пестициди конкретно буди особени тревоги. Според проучването, 81,8% от гражданите са загрижени за екологичните последствия от употребата на пестициди. Във Франция и Полша, 77,7% от анкетираните са убедени, че пестицидите вредят на околната среда, което показва все по-голямото осъзнаване на опасностите, свързани с тези химикали.

Опасност за здравето

Наред с екологичните рискове, пестицидите предизвикват сериозни опасения за здравето на хората. Проучването показва, че 75,9% от анкетираните са притеснени за влиянието на пестицидите върху тяхното здраве и здравето на техните близки. В Полша и Румъния този процент е дори по-висок, като над 80% от гражданите са сериозно загрижени за здравните последствия от употребата на пестициди.

Недоверие към правителствата

Проучването също така разкрива различни нива на доверие към националните правителства по отношение на решенията, свързани с пестицидите. В Испания и Дания гражданите изразяват най-високо доверие в правителствата си да приоритизират здравето и околната среда. В същото време, около половината от анкетираните в Румъния, Франция и Полша не вярват, че техните правителства ги защитават достатъчно от вредното въздействие на пестицидите.

Призив за по-строги мерки
Една от ключовите находки на проучването е силната обществена подкрепа за въвеждане на по-строги мерки за контрол на пестицидите. Близо три четвърти от анкетираните (73,2%) подкрепят задължителното въвеждане на правила за интегрирано управление на вредителите (IPM), които целят минимизиране на употребата на пестициди. Тези правила изискват използването на най-безопасните методи за контрол на вредителите, като пестицидите се прилагат само като последна мярка.
Освен това, значителен процент от анкетираните (42%) подкрепят създаването на широки буферни зони от 1000 до 3000 метра около чувствителни зони като училища, болници и природозащитени територии. Тези зони биха могли да защитят както гражданите, така и околната среда от потенциалните вреди, свързани с пестицидите.
Забраната на глифозат
Значителна част от европейските граждани подкрепят и забраната на глифозат – един от най-широко използваните хербициди в ЕС. Според проучването, 61,9% от анкетираните смятат, че този пестицид трябва да бъде забранен, като във Франция и Германия подкрепата за забраната е още по-висока – съответно 70,5% и 68,3%. Тези резултати ясно показват, че европейците искат по-строги регулации за защита на тяхното здраве и околната среда.
Заключение
Резултатите от това проучване са категорични: европейските граждани настояват за по-строго регулиране на употребата на пестициди и за въвеждане на предпазни мерки, които да защитават тяхното здраве и околната среда. Те вече не са готови да поемат рискове, свързани с използването на тези химикали, и изискват от политиците по-амбициозни регулации за намаляване на употребата на пестициди. Време е да се чуе техният глас и да се предприемат действия, които да гарантират безопасността на храната, здравето на хората и опазването на околната среда в Европа.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини