Няма големи промени при второто изменение на Стратегическия план. Какво е новото?

Засега не се оправдаха очакванията на някои браншови организации и НАЗ за обединяване на екосхеми в една, както и предполагахме. Немалка част от земеделските производители твърдят, че вече са добили опит при досегашното прилагане на екосхемите и не очакват да има големи промени, освен някой опростявания на някои категории. 

Второто изменение на Стратегическия план за  земеделието  ще даде нови възможности на земеделските стопани,  смята министърът на земеделието д-р Георги Тахов.

По време на втората тематична среща с бранша стана ясно, че промените са във връзка с предизвикателствата, пред които бяха изправени фермерите през първата година от прилагането на новата ОСП.

Промените ще дадат възможност за по-голяма гъвкавост при спазване на определени екологични условия.

Направена е първата стъпка към облекчаването на базовите изисквания за поддържане на земята.

С промените в стандартите се облекчава дейността на дребните земеделски стопани, които имат до 10 ха земеделска площ. Те ще бъдат освободени от проверките за предварителните условия и от санкции.

Опростяване на практиките за земеделските стопани с над 10 ха ще се постига чрез

промяна на стандарта, изискващ сеитбооборот – освен ротация се разрешава и диверсификация на културите

Премахва се изискването за заделяне на минимален дял обработваема земя като непроизводствени площи (земя под угар) или обекти (живи плетове, дървета), но се запазват съществуващите особености на ландшафта.

Ново!!!

Еко схемата за биологичното разнообразие и екологичната инфраструктура (Еко-БРЕИ) се допълва с нова практика за създаване на нови елементи на ландшафта и поддържане на угари в рамките на 7 % от обработваемата земя в стопанството.

Осигурява се възможност за подпомагане и на буферните ивици от еко схемата за екологично поддържане на трайните насаждания.

Разширяването на обхвата на интервенцията за екстензивно поддържане на постоянно затревени площи (Еко-ПЗП) ще даде възможност на стопаните с пасищни животни и фуражни и протеинови култури също да получат подпомагане по интервенцията.

С изменение при интервенциите в областта на биологичното земеделие, околната среда и климата и хуманно отношение към животните ще се облекчат условията за изпълнението и спазването на многогодишните ангажименти.

Ще бъдат преразгледани размерите на подпомагане за застрашените от изчезване местни породи животни

подпомагани чрез Втори стълб.

При стопаните с биологично растениевъдство се предвижда изключение за предоставяне на доказателства за добита продукция от всеки заявен парцел, както и  на доказателства за реализация на сертифицирана биологична продукция.

С изменението ще се промени продължителността на изпълняваните ангажименти.

В обхвата на интервенцията за земи в Натура 2000 ще се включат 38 нови защитени зони.

Продължава анализът на резултатите от втората година на ОСП, които да бъдат приложими от 2026 година до края на програмния период.

За повишаване на информираността на фермерите,

през месец септември се предвижда провеждане на практически обучения и информационни срещи

На тях ще се разясняват новите възможности и правила.

Предложените изменения на Стратегическия план ще бъдат консултирани със службите на ЕК и МОСВ и представени на предстоящо заседание на Комитета по наблюдение.

 

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини