МОСВ алармира за тревожна тенденция – намалява речният отток на вътрешните реки – за трета поредна година

В условия на намален приток към комплексните язовири министерството казва, че осигурява балансирано разпределение на наличния воден ресурс

 Министерството на околната среда и водите (МОСВ) алармира за тревожна тенденция за намаляване на речния отток на вътрешните реки, на което се дължат намалелите водни ресурси и ниските нива на водните обеми в язовирите в страната.

Продължителното засушаване, високите температури, липсата на валежи, меката зима с липса на пролетно пълноводие са комплекс от фактори, които неминуемо водят до намаляване на водните количества в реките.

По данни на Националния институт по хидрология и метеорология (НИМХ)

през юни и юли тази година средномесечните водни количества на реките са значително по-малко от тези през 2023 г.

За юни общият обем на речния отток в страната е 777 млн. м³, като стойността му е със 72% по-малко спрямо юни 2023 г.

В Дунавския водосборен басейн обемът на речния отток е с 82% по-малко спрямо юни 2023 г., в Черноморския водосборен басейн – с 46% по-малко, в Източнобеломорския водосборeн басейн – с 26%, и в Западнобеломорския водосборен басейн – с 64% по-малко спрямо юни 2023 г.

За юли общият обем на речния отток в страната е 454 млн. м³, като стойността му е с 50% по-малко спрямо юли 2023 г.

В Дунавския водосборен басейн обемът на речния отток е с 56% по-малко спрямо юли 2023 г., в Черноморския водосборен басейн – с 50%, в Източнобеломорския водосборeн басейн – с 32%, и в Западнобеломорския водосборен басейн – с 61% по-малко спрямо юли 2023 г.

От началото на август речните нива и съответстващите водни количества са без съществени изменения или се понижават

В сравнение с предходни години, с ниски нива са язовирите: „Тича“ (водоизточник за Шумен, Велики Преслав и Търговище), „Камчия“ (водоизточник за Варна, Бургас и други населени места по Черноморието), „Ясна поляна“ (водоизточник за Бургас и други населени места и курорти от южното Черноморско крайбрежие и Бургаска област), „Ястребино“ (водоизточник за гр. Антоново, кв. Еревиш, 9 села в района и гр. Омуртаг) и „Асеновец“ (основен водоизточник за Сливен).

МОСВ управлява използването на водите на комплексните и значими язовири в страната – 52 на брой, от които 14 са за питейно-битово водоснабдяване. Тези 14 комплексни язовира, чиито води се ползват за питейно-битови цели, са запълнени на около 68% от общия обем.

Ще въвеждат месечни графици

В условия на намален приход на вода към комплексните и значими язовири, действията на министерството са насочени към това, чрез месечни графици да се осигури балансирано разпределение на наличния воден ресурс.

Според Закона за водите  преимущество имат  питейно-битовите цели, след това земеделските и накрая други цели.

Тенденцията за намаляване на притока към язовирите се наблюдава вече трета поредна година

Заради това МОСВ е информирало с писма и в работни срещи МРРБ, „Български ВиК Холдинг“ ЕАД, ВиК операторите, МЗХ и „Напоителни системи“ ЕАД за ниското ниво на запълване на част от язовирите и необходимостта от тяхна страна да бъдат предприети своевременно действия за осигуряване питейно–битовото водоснабдяване на населението и нуждите на земеделието.

 МОСВ допълнително е уведомило ВиК операторите и „Напоителни системи“ ЕАД, че с цел обезпечаване на водовземането при постъпващ приток за условията на суха и много суха година заявките се редуцират.

МОСВ препраща към други ведомства и напомня, че идентифицирането на проблемите с водоснабдяването и намирането на решения е отговорност на ВиК дружествата, кметовете на общини и областните управители.

Министерство на регионалното развитие и благоустройството провежда политиката във ВиК сектора.

Политиката в сектор „Напояване и риборазвъждане“ е в компетентностите на Министерство на земеделието.

Ведомството казва, че следи състоянието на комплексните и значими язовири на базата на всекидневна информация, постъпваща от дружествата, които експлоатират язовирните стени и съоръженията към тях.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини