Оптимизиране на добивите и почвеното плодородие чрез разграждане на растителните остатъци

Прилагането на техники за минерализацията на растителните остатъци след жътва играе ключова роля в подобряването на почвеното плодородие и устойчивостта на земеделските практики. Останките от култури като пшеница, ечемик и слънчоглед съдържат значителни количества хранителни вещества, които могат да се върнат в почвата и да я обогатят след минерализация. Например, сламата на пшеницата съдържа около 0,5% азот, 0,2% фосфор и до 1% калий, докато слънчогледовите остатъци съдържат 1,56% азот, 0,76% фосфор и 4,52% калий.

Растителните остатъци могат да възстановят значителна част от изнесените с добива хранителни вещества. За слънчогледа, възвращаемостта на азот достига 74,5%, на фосфор 52%, и на калий – почти 95%. Това ясно показва колко важни са растителните остатъци за поддържане на почвеното плодородие.

В този контекст, Екостърн, концентриран препарат, е от критично значение за оптимизиране на този процес. Екостърн е разработен специално за разграждане на растителните остатъци от култури като царевица и слънчоглед, което значително ускорява процеса на разлагане и минерализация. Този препарат подпомага ефективното разграждане на всички видове растителни остатъци, като по този начин осигурява бързо освобождаване на съдържащите се в тях хранителни вещества в почвата.

Препаратът Екостърн има и други важни ефекти, като повишаване на биологичната активност на почвата и предотвратяване на нейното разструктуриране и ерозия. Неговите агрономично ценни микроорганизми са устойчиви в условия на суша и запазват ефективността си при широк температурен диапазон. Екостърн не само ускорява разлагането на растителните остатъци, но и има продължително последействие, което допринася за устойчивото подобрение на почвата.

Екостърн осигурява видими резултати само след месец и спомага за увеличаване на добивите, като гарантира икономически изгодно земеделие. В комбинация с органо-минерални системи на торене, използването на Екостърн предлага ефективен начин за поддържане на почвеното плодородие и увеличаване на добивите, без да се налага значително увеличение на разходите за торове.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини