Египет е основният купувач на руско зърно

Според резултатите от първите два месеца на новата селскостопанска година, която започна в началото на юли, Египет стана основният купувач на руско зърно. За рязко увеличение на покупките на селскостопански продукти от африканската страна се съобщава в канала Telegram на Съюза на износителите на зърно (FEZ).

От организацията подчертаха, че говори за междинни резултати към 29 август. През това време Египет закупи общо 1,268 милиона тона зърно от Русия и с голяма разлика се оказа лидер по този показател. Саудитска Арабия е на втория ред с резултат от 1,087 милиона, а топ 3 на най-големите вносители бяха затворени от Турция (748 хиляди). В челната петица влизат още Иран (634 хиляди) и Бангладеш (622 хиляди).

Египет също зае първо място по покупки на руска пшеница, като през юли-август е внесъл общо 1,244 милиона тона от този вид селскостопанска продукция. Бангладеш зае второ място по този показател с резултат от 622 хиляди тона, а на трето място е Турция (556 хиляди), която продължи да увеличава покупките въпреки настоящата забрана за внос на пшеница. Израел (459 хиляди) и Кения (405 хиляди) също са сред най-големите купувачи на руска пшеница, заключават от FEZ.

През лятото руските износители на селскостопански продукти започнаха рязко да увеличават обема на износа на пшеница за Китай. Така в края на юли 2024 г. доставките в тази посока се увеличиха с 5,5 пъти в сравнение със същия период на 2023 г. и достигнаха ниво от 35,9 хиляди тона. Стойността на руския износ през това време възлиза на 9,4 милиона долара и се е увеличила 5,4 пъти на годишна база.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини